Спипаха нелегален пункт за гъби във Вършец

Снимка: Архив

Автомобил, превърнат в незаконен пункт за изкупуване на диви гъби, спипаха полицаи във Вършец. В товарния отсек на кола са открити над 100 кг гъби, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Във вторник привечер дежурен автопатрул на полицията забелязал на улица във Вършец струпани група хора с касети.

Проверката установила, че под открито небе се върти нелегална търговия с гъби. Горската продукция изкупували и товарели в „Пежо 806” Бориска И./52 г./ и Пламен Н./46 г./ от Вършец. Търговците не представили документи за регистрация за изкупуване на гъби, каквито се изискват по Закона за храните. Двамата се били отведени в Районното управление на полицията в курортния град, където е извикан служител на Областната дирекция по безопасност на храните в Монтана. Експертите установили, че търговците са изкупили незаконно 24,3 кг гъби от вида "Булка" и 88,9 кг манатарки.

Пламен Н. и Бориска И. ще бъдат санкционирани от Агенцията за безопасност на храните с по над 1500 лева на човек, казаха запознати. Тази година кампанията за събиране и изкупуване на диви гъби в Северозападна България върви зле. Заради неспирните и поройни дъждове достъпа до планинските райони е труден, а качеството на доста от гъбите – лошо, споделиха местни жители.

Коментари

Задължително поле