Спират дарения от бизнеса за партии

Валери Симеонов

Патриотите променят закон

БСП решават как да гласуват

НФСБ и ВМРО искат 6 млн. лв. таван за субсидиите, такъв вече има за вероизповеданията

Да бъдат забранени дарения за партиите от бизнеса искат патриотите с промени в Закона за политическите партии. Текстовете предвиждат физически лица да могат да дават не повече от 10 хил. лв. годишно.

В последния работен ден преди коледната ваканция на парламента те внесоха проекта в деловодството на НС. В него се настоява държавната субсидия на партия да не надхвърля 6 млн. лева годишно, поясни председателят на НФСБ Валери Симеонов.

“Парите, които се насочват към партиите, които държавата предоставя, особено на големите партии, са прекалено много, размерът е прекалено голям и самото обстоятелство, че тези партии държат субсидиите си на банков влог и печелят от лихви, мисля, че е ненормално и неморално”, коментира той. Подобен таван по настояване на патриотите има и за вероизповеданията. При гласуваната субсидия за партиите от 8 лв. мярката би засегнала ГЕРБ и БСП, който през 2020 г. ще получат съответно 9 178 336 лв. и 7 643 920 лв. Останалите парламентарни партии ща далеч под бариерата от 6 млн. лв. - тяхната субсидия е между 1,1 млн. лв. и 2,5 млн. лв.

Очаква се ГЕРБ да подкрепят текстовете за даренията, но да се противопоставят на тавана за субсидията. От БСП казаха, че предстои след Нова година да вземат решение как да гласуват.

Коментари

Задължително поле