Списъкът „Хикс“ срещу Covid-19

Български медици препоръчват протокол за домашно лечение при вируса

Все още добавките нямат доказана роля, но медицината е изкуство и всеки лекар има своя опит, каза пред “Труд” проф. Коста Костов

Цинкът помага при дразнене на гърлото

Неофициален протокол за овладяване на симптомите на COVID-19 вече се ползва български лекари. “Труд” получи “Списъкът Х” с медикаменти и хранителни добавки. Леките форми на коронавируса се лекуват в домашни условия с коктейл от витамини, цинк, селен и мелатонин. Към минералите и витамините се включва и аспирин, а в някои случаи и противосъсирващи медикаменти, както и хранителни добавки, които влияят положително върху кръвообращението и кръвосъсирването и помага да се намали вероятността от образуване на тромб (виж таблицата, б. р.).

Масово при последните случаи на положителни PCR-тестове, но без усложнения, медиците изписват набора от добавки и витамини, като “рецептата” се изпраща на пациента по вайбър или уатсъп.

“До този момент в сериозната литература и в сериозните препоръки по отношение на COVID-19, в нито една от тях не препоръчва с абсолютна сила някоя от всички изброени хранителни добавки и витамини. Ще отделя обаче два продукта - витамин С и цинк. В клинично проучване се коментираше витамин С с високи дози в болнична обстановка. Обичайно на пациентите си в леки, амбулаторни форми без задух, няма пневмония, обикновено препоръчвам витамин С. Въпреки липсата на категорични доказателства, все пак препоръчвам и Цинк - при дразнене на гърлото, когато е необичайно и силно”, заяви пред “Труд” светилото на пулмолозите у нас проф. Коста Костов, УМБАЛ “Св. Анна”.

По думите му хората трябва да внимават с приема на витамин D. “Витамин D има имуномоделираща функция, но при пациент с на дефицит на витамин D. Но ние не може да знаем дали пациента има такъв дефицит, а при коронавирус не може да разкарваме пациента да си изследва витамин D”, посочи проф. Костов.

“Нито една от хранителната добавка, нито мелатонина, нито витамините все още не са с доказана роля в терапевтичната им роля при лечението на COVID-19”, отбеляза още той. “Всеки лекар има своя опит, всеки лекар има своята интуиция и професионално усещане за индивидуалния пациент, защото медицината е изкуство. Тя не се занимава просто с болестта, а с болестта при конкретния човек”, отбеляза в заключение проф. Костов.

 

Излекувани от covid-19 пред “Труд”

Д-р Красимир Симеонов, УНГ, председател на Районната колегия на БЛС - Шумен:

Няма стаден имунитет, може да се заразиш и 4 пъти, бях на 5 антибиотика

Няма масов имунитет, последните изследвания показват, че 2-3 месеца са антителата. Четири пъти в годината можеш да се заразиш с коронавирус, защото няма да има стаден имунитет. Иначе всеки има право да говори, но то може да е много опасно.

Доколкото знам няма изработен протокол за лечение, а само схеми на отделните болници. За Антистенокардин съм чувал в плевенската схема и се консултирах с колежка-кардиолог от Варна, която работи в Германия. Разбрах, че е отречен. На последния Национален съвет на БЛС, на който бях, колегите решиха да се събере борд от различни специалисти за създаване на единен алгоритъм, но доколкото знам това още не е станало.

При мен всичко започна със силно схващане във врата, не спах две вечери. После се появи температура, болка зад гръдната кост, високо кръвно, кашлица. На 29 септември постъпих в МБАЛ-Шумен с двустранни изменения на белия дроб. Веднага ми приложиха антибиотик Уназин, към него добавиха и Сумамед/Азитромицин. Приемах общо 5 антибиотика, защото при мен нещата се усложниха. Също и венозно Фраксипарин, Парацетамол, антимикотични медикаменти. Десет дни поддържах температура, имах кашлица с храчки до кръв, бях 5-6 дни на кислород. Преляха ми два сака плазма, от които очаквах бързо възстановяване, но то не се получи веднага. Аз съм на 69 г. без хронични заболявания. След 23 дни в болница вече съм изписан и на 30 октомври карантината ми изтича. Сега съм само на пробиотици, Витамин D, хомеопатични лекарства. Загубил съм много мускулна маса. В началото на ноември се връщам в кабинета си да лекувам пациенти.

Д-р Митко Баев, инфекционист, почетен гражданин на Сливен:

Имах положителен PCR без никакви симптоми, минах леко, извадих късмет

На 25 април бях в отделението. След визитацията бяхме в кабинета с медицинската сестра, за съжаление, без маски. Следобед тя имаше оплаквания и стана наш пациент. На 11 май си направих контролен тест, без да имам каквито и да е симптоми. Резултатът беше положителен. Аз попаднах в групата на лицата-вирусоносители. Имах късмет. Вземах Авирон рапид, витамини и други такива в рамките на седмица. След края на 28-ия ден изследвания показаха, че имам антитела. Съпругата ми бе отрицателна. Аз извадих късмет. За леките форми това, което споменах, е достатъчно. Но когато има бронхопневмония, нещата са други. Имаме си протоколи и правим, каквото трябва.

Иван Стоянов, кмет на пловдивския район “Източен”:

Пиех по 3 литра вода на ден, спортист съм, а развих пневмония

Преболедувах тежко коронавируса, като започнах лечението си с Нурофен, минах през антибиотици и завърши с пиене на над 3 литра вода на ден. На 27 юли вдигнах температура и започнах да се лекувам с Нурофен, след това ми изписаха антибиотика Азакс, но на деветия ден влязох в болница с двустранна пневномия. Там вече комбинираха 2 антибиотика с лекарство за разреждане на кръвта. После дълго не можех да дам отрицателен тест. Накрая една от медицинските сестри ми препоръча да пия много вода, за да изчистя вируса. Спортист съм и имам здравословен начин на живот, затова и много мои приятели бяха изненадани, че съм се разболял.

Доц д-р Любомир Киров, шеф на Сдружението на общопрактикуващите лекари:

Tрябва бързо решение за тестовете

Няма международно приет протокол за лечение. Говорим за препоръчително, подкрепящо или поддържащо лечение. Като има проблем, пациентът се обажда или идва на преглед. И личният лекар може да реши какво да предпише на пациента си. Първата стъпка е да има съмнения и да се докаже, че пациентът е болен. И тук са най-големите препъни камъни, които, ако не се решат бързо, всичко което виждаме в момента, ще продължава с пълна сила. Важно е да знаем, че между 25 до 50 процента от хората нямат никакви симптоми. Основно доказването е с тест, дали ще е бърз, антигенен, условно казано “бърз”. Затова и сме изпратили становище до здравните власти, защото бързо трябва да се реши тестването на пациентите със съмнения за COVID-19.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения