Според проучване: Самотата може да влоши настинката

настинка

Настинката никога не е приятна, но ново проучване доказа, че тя може да е още по-голямо нещастие за хората, които се чувстват самотни. Група от 159 доброволци са били заразени умишлено с хрема чрез капки за нос. Участниците били несемейни на възраст от 18 до 55 г. Те попълнили и стандартни въпросници за психичното си състояние с цел да оценят чувството си за социална изолация.

Учените са установяват, че хората, които са заявили, че усещат по-малка "социална подкрепа", имат по-тежки симптоми на настинка в сравнение с онези, които се чувстват по-интегрирани в обществото. И това не е свързано с броя на хората, с които общува дадена личност.

"Този доклад е за качеството на връзките, не количеството. Може да си в стая с много хора и да се чувстваш самотен. Това възприятие е важно при симптомите на настинка, изтъква психоложката Анджи Лерой от университета "Райс" в Хюстън.

Експертите съветват да изградим и поддържаме социалните си контакти и връзки, за да не се чувстваме много зле, когато боледуваме.

 

Коментари

Задължително поле