Спор за трюфели вкара мъж в болница

У нас се берат над 100 тона трюфели на година. Те трябва да се вадят само със специална лопатка, предвижда законопроект.

Полицията разследва и версия за разпределение на територии

Спор как се вадят трюфели вкара мъж в болницата в Търговище. 41-годишният пострадал е с комоцио и предстои съдебен лекар да определи телесната повреда.

Разправията станала към 21 ч в понеделник във входа на жилищен блок в Попово. Там пострадалият отишъл със свой колега, който също се занимавал с намиране на трюфели. Двамата потърсили живущ във входа 40-годишен мъж, препитаващ се със същото занятие. Започнали да спорят къде, как и кога се добива ценната гъба. Причина за скандала станала и публикация на единия от тримата мъже в социалните мрежи, където имало обвинения, че опонент не го правел по най-екосъобразен начин. Вероятно са имали и неуреден спор за територия, но това полицията ще уточнява тепърва. В крайна сметка домакинът нанесъл удари по главата на един от дошлите да се разправят с него.

У нас от природата се берат над 100 тона трюфели на година. На българския пазар остават не повече от 5%. Най-скъпият сорт е Tuber-magnatum или бял трюфел, като цената му стига до 10 000 лв. килограма. Обикновеният трюфел варира на едро от 75 до 1450 лв./кг.

Коментари

Задължително поле