Спор кой да прати Плана за възстановяване и развитие

От месеци се знае, че крайният срок за изпращане на документите до ЕК е до 30 април.

В Брюксел трябва да го получат до 30 април

Може да получим 12 млрд. лв. през есента, ако не закъснеем с документите

Не е ясно кой трябва да прати Плана за възстановяване и развитие на експертите от Еврокомисията в Брюксел до 30 април. От месеци се знае, че крайният срок за изпращане на документите до ЕК е до края на този месец. България има готов вариант за плана, по който може да получи 12 млрд. лева за множество проекти.

На 9 април вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че планът е съгласуван в голяма степен с Европейската комисия, както и че няма намерение да го ревизира или внася, ако се избере ново правителство, различно от кабинет на ГЕРБ.

“Ако не се справим с изпращането и договаряне на плана с ЕК в срок, това означава, че чак през 2022 или 2023 година страната ни ще има достъп до този ресурс, а не още тази есен”, коментира финансистът Любомир Дацов. Ако се стигне до отлагане на плана, страната ни може да има проблеми с достъпа на евросредства.

“Този тип планове са приоритет и трябва да продължи да се подготвя и предоговаря, независимо кое е правителството, за да може да се възстанови икономиката”, каза за БНР Искра Михайлова, евродепутат от ДПС в Европейския парламент.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България