Спряна е чешма с минерална вода в Търговище

Предстои подмяна на тръбопровода

Минералната вода от обществената чешма до завода ТЕРЕМ – „Хан Крум” в Търговище е спряна поради влошени микробиологични показатели. Това съобщиха от общината след запитване от съветници.

Чешмата се захранва от дълбок сондаж, който е собственост на община Търговище, но проверка на Регионална здравна инспекция е установила във водата микроорганизма „псевдомонас аеругиноза“. Предполага се, че наличието на бактерията се дължи на факта, че водата от сондажа се събира в резервоар и застоява там преди да стигне до чешмата по водопроводни тръби. Това е наложило спирането.

От кметството припомнят, че всички терени около сондажа са частни, разпродадени още през 2006 г., а резервоарът и тръбопроводът се намират на територията на завода и реално достъпът до водоизточника е ограничен.

Община Търговище е изпратила запитване до управителя на ТЕРЕМ каква е възможността общественият достъп до минералната вода да бъде възстановен. От завода са обяснили, че резервоарът вече е изчистен и дезинфекциран, но е необходима и подмяна на тръбопровода от него до чешмата. Това ще се случи при наличие на финансов ресурс от тяхна страна.

Чешмата ще бъде пусната само след извършване на проби, чиито микробиологични резултати са в нормите, уточняват от кметството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България