Спряха 100 000 летни стоки менте

Агенция „Митници”: Най-много са задържани на пунктовете във Варна, Бургас и София

Тениски, ризи, потници и шорти водят класацията

Над 100 000 фалшиви и контрабандни летни стоки са задържали българските митнически служители през последните пет месеца. За сравнение - през цялата 2017 г. са задържани малко над 150 000 артикула от същата категория. И тази година най-задържани продължават да бъдат дрехите – ризи, тениски, потници, шорти… Следват ги плажните принадлежности и аксесоари, както и от обувките - джапанки, сандали, еспадрили и маратонки.

Най-голям е потокът от ментета към митниците във Варна, Бургас и София, през които преминават и основните карго доставки от Китай и Турция. Митниците задържат пратки в два случая – ако стоките изобщо не са обявени в документите, или ако нарушават правата на притежателите на търговските марки.

02-0280% от общо заловените за 2017 и 2018 г. над четвърт милион артикула са спрени на нашите граници във връзка с нарушаване на Регламент 608/2013 г. за защита на правата върху интелектуалната собственост. За тях притежателите на съответните марки са потвърдили, че са фалшиви.

Сред най-често задържаните фалшиви летни стоки, освен дрехите, са слънчевите очила. Една от най-големите задържани пратки - близо 25 000 броя с такива очила от популярната марка “Рей-Бан” е спряна на пристанище Варна Запад през септември м. г.

При доставката на другите 20% от задържаните през 2017 и 2018 г. летни артикули (около 50 000) е направен опит те да бъдат внесени контрабандно през границата. Почти половината от количество - над 21 000 текстилни изделия и 2200 чифта обувки е задържано при три случая от митнически служители в Русе.

Покрай футболните първенства или олимпийските игри се увеличават опитите за внос на фалшиви спортни стоки, обясняват митничарите. Изключение не прави и Мондиала в Русия. В първите дни на юни на пункт Капитан Андреево бе пресечен опит за тайно пренасяне на 14 300 етикета за текстилни изделия с логото, което е собственост на ФИФА. Пратката е пренасял към родината си сърбин, заедно с емблеми на сръбския национален отбор, като етикетите били опаковани в специално фолио, което не се хваща от рентгеновите апарати.

474 857 спортни стоки са задържани митническите служители през последната година и половина. Близо 84% от тях са установените фалшиви стоки, а останалото количество е спряно при опит за контрабанда. Сред най-често залавяните спортни стоки са шапките с твърда козирка. Тази година са били хванати над 26 500 такива стоки при проверка на два контейнера, пристигнали на пристанище Варна Запад.

Реалната себестойност на фалшивите стоки е много ниска, защото техните производители си спестяват много разходи за качествени материали, от заплати на работниците си, използват безплатно чужд интелектуален труд, поясняват служителите на Агенция “Митници”. Но ако достигне до магазините тази фалшивата стока се продава на цени, същите или близки до тези на оригинала.

 

Внасят отделно етикетите

Контрабандата на етикети, които носят защитени марки и изображения, както и на фалшиви опаковки е опит на нарушителите да “сглобят” фалшивите стоки “на място” - близо до пазара. По този начин нарушителите се опитват да минимизират риска, тъй като етикетите са с много по-малък обем от готовия продукт и са по-трудни са откриване. Целта е етикетите да се поставят на стоки, които сами по себе си не носят защитени елементи.

Законът пази търговските марки - наименования, образи, модели и т.н., в рамките на конкретни параметри, така че до пазара е възможно да достигне стока, която наподобява или напомня дадена марка, но не я повтаря дословно, казват експертите. Те напомнят, че отговорността е на самите собственици на търсени стоки да защитят ефективно правата си.

 

Съвети към потребителите

Внимавайте откъде купувате, оглеждайте внимателно

Потребителите трябва да са критични и да избират в рамките на бюджета си най-качествената стока, а не онази, която е най-привлекателна на външен вид или онази, която задължително е брандирана. Това казва Тамара Влайкова, говорител на Агенция “Митници”. Тя съветва потребителите да бъдат внимателни откъде купуват стоките и да не се доверяват на твърде изгодни предложения от непроверени търговци. Трябва да се четат внимателно и етикетите - дали са подробни, дали има данни за търговеца. Обикновено некоректните продавачи не обръщали внимание на детайли като етикета. Преди да се плати за дадена стока, задължително тя трябва да се огледа - изработка, детайли (като шевове), пластмасови ръбчета, прикрепени части, качество на печат на щампата, съветва Влайкова. При марковите дрехи дори вътрешните шевове и бродерията от вътрешната страна са изработени чисто, няма стърчащи конци и раздърпани краища.

 

По море и суша

Фалшиви детски играчки идват от Китай и Турция

675 000 стоки спипани за 18 месеца

Над 675 000 детски играчки, дрехи и други стоки за малчугани са задържали митничарите в страната през последните 18 месеца. 68% от тях са били фалшиви, а останалите са били внесени контрабандно, показва статистиката на агенцията.

Сред задържаните стоки най-много са детските играчки - близо 340 000 мобилни телефони, конструктори, фигурки, кукли, скейтбордове, кънки и др. “Тенденция е върху всякакви стоки, включително текстилни кърпи, лампи, обувки, палатки, опаковки за бонбони, канцеларски материали, ученически пособия и други, да се поставят образите на популярни анимационни герои. По този начин се цели детето да бъде привлечено точно от тези продукти, а не от по-евтините алтернативи без илюстрации”, казаха митничари. Те добавиха, че задържаните фалшивите стоки за малчуганите пристигат предимно от Китай по море и Турция със сухопътен транспорт. Най-много играчки и аксесоари са задържани в Пристанище Варна, София като голям логистичен център, както и Пристанище Бургас и митническите пунктове по южната ни граница.

Заедно с държавната агенция за метрологичен и технически надзор са спипани и над 263 000 опасни играчки и такива, които не отговарят на стандартите. Най-много сред тях са популярните сред хлапетата спинъри (251 900 бр.).

По данни от последния доклад на Европейската комисия детските играчки са в топ 3 на задържаните фалшиви стоки.

 

Проверки на гастарбайтери

Откриха пачки с 52 000 евро в сутиен

Митничари от пункт Калотина откриха 4 пачки с евро в сутиена на туркиня, пътуваща със съпруга си и двете име деца. Семейството от Турция, живеещо в Холандия, се връщало за ваканция в родината си. Освен парите в женския “тайник”, били намерени още 54 банкноти по 500 евро в чантичка, пъхната между седалките. Тъй като сумите не са декларирани, митничарите ги иззели в полза на държавата.

Случаят е резултат от засилените проверки на гастарбайтери, преминаващи през страната ни на път за Турция. Повечето от тях добре знаят, че трябва да декларират пренасяните над 10 000 евро на човек, но крият сумите. Възможно е парите им да са били изкарани в Западна Европа от търговия или работа на черно, без да са плащани данъци и т.н.

 

Анализ

Изследват дрехи за опасни бои

Фалшивите текстилните изделия и облекла могат да предизвикат алергични реакции на кожата или да доведат до по-сложни здравословни проблеми, казаха пред “Труд” лекари. Съгласно еврорегламент е забранена употребата на азобагрила в концентрации над 30 mg/kg в изделия, които могат да влязат в директен или продължителен контакт с човешката кожа. От началото на годината служители на Агенция “Митници” и на държавния здравен контрол са проверели близо 1000 пратки с дрехи, шалове и спално бельо, внос от Китай, Турция и Бангладеш. Те нямали документи, маркировка или лабораторен анализ, който да доказва съдържание на азобагрила в допустимите стойности за тези изделия и заради това се смятат за опасни, казаха от митницата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България