Спъват онлайн плащането на данъци за коли и имоти

Управляващите реално спъват онлайн плащането на данъци за коли и имоти. Досега това можеше да става през сайта на НАП, като за целта беше необходимо само човек да има безплатен персонален идентификационен код (ПИК) на НАП. Онлайн плащането на данъци към общините беше лесно и бързо, но всичко това остава в миналото. 

От 1 март 2024 г. декларирането и плащането на местни данъци и такси по електронен път ще се извършва през портала на Министерство на електронното управление (МЕУ), като тези услуги ще бъдат премахнати от електронната платформа на НАП. Промяната вероятно е направена по настояване на министерството, защото от НАП от години увеличават и подобряват предлаганите електронни услуги за гражданите.

В момента, в който човек реши да плати данъка за колата или апартамента си през сайта на Министерство на електронното управление, започват проблемите. Първо, дори да има ПИК на НАП, е необходима нова регистрация, при която човекът трябва да даде адреса си, мейл и телефон за връзка. При създаването на нов профил в електронната система към министерството трябва да бъде посочено, че човекът приема условията за ползване на услугата. На пръв поглед това изглежда стандартна процедура, но самите условия за ползване на услугата не са публикувани на сайта за регистрация. Системата за електронно връчване може да бъде използвана за връчване на актове и фишове за налагане на глоби на граждани. Възможно е при регистрация за плащане на данъци за коли и имоти и приемане на правилата за ползване на системата, хората да се съгласяват глобите да им бъдат връчвани онлайн.

Но проблемите с плащането на данъците не спират дотук. На сайта на Министерство на електронното управление е обяснено, че чрез услугата имате възможност за плащане на дължими местни данъци и такси към всички общини чрез Единната входна точка за електронни плащания в централната и местна администрация. Но за ползването на услугата трябва да подадете заявление по образец до съответната община. В заявлението можете да посочите за какви видове местни данъци и такси желаете да платите и за кои задължени лица.

Едва след успешно подаване на заявлението общината ще регистрира съответните задължения в профила на заявителя в Единната входна точка за електронни плащания. Всяка община определя и срок в който задълженията могат да бъдат платени чрез Единната входна точка за електронни плащания в централната и местна администрация. В случай, че този срок бъде просрочен, за да се активират отново задълженията трябва да подадете ново заявление до съответната община.

Оказва се, че промените по никакъв начин не облекчават хората, а дори напротив. Изисква се нова регистрация, приемане на правила, които не са написани, вероятно даване на съгласие електронно да ви бъдат връчвани глоби на КАТ, въвежда се нова декларация – какви данъци искате да платите онлайн, а самото плащане не може да стане веднага, а първо се заявява желание да бъде платено, а едва на по-късен етап може да стане самото плащане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси