Средната цена на домовете в САЩ нарасна до $300 хил.

Сан Франциско е най-недостъпният жилищен пазар в САЩ.

Достъпността на имотите намалява

Ниските лихви помагат на пазара

Средната цена на жилищата в САЩ е нараснала до рекордните 300 хил. долара. А лихвите по ипотечните заеми са намалели до около 3,3%. Недостатъчните наличности и растящите цени на жилищата са допринесли за спада на достъпността на имотите в САЩ въпреки рекордно ниските лихви, показва новият индекс на Националната асоциация на жилищните строители (NAHB).

Общо 59,6% от продадените нови и съществуващи жилища за едно тримесечие са били достъпни за семействата, печелещи средните доходи за САЩ от 72 900 долара на година. Оказва се, че жилищата в САЩ стават по-недостъпни за хората. Като нивото на достъпност е най-ниското от четвъртото тримесечие на 2018 г. насам.

“Още преди пандемията се строеше малко, а коронавирусът задълбочи проблема, като наруши съществуващите снабдителни вериги. Строителните компании са разтревожени от растящите цени на дървесината, които са нараснали с близо 70% от средата на април насам”, коментира президентът на NAHB Чък Фоук.

“Цените на жилищата нараснаха значително заради по-високото от очакванията търсене на жилища след пандемията и тъй като коронавирусът засегна възможностите на строителните компании да засилят производството”, отбелязва главният икономист на NAHB Робърт Диец. “Гледайки напред в средата на рекордно ниски лихви, жилищата трябва да са светлият лъч за икономиката, тъй като растящото търсене в предградията и на други по-слабо населени пазари продължава”, допълва той.

Сан Франциско е най-недостъпният жилищен пазар в САЩ. Едва 8,5% от продадените жилища в рамките на едно тримесечие са били достъпни за семейства със средните за града доходи от 129 200 долара годишно. Други големи градове в Калифорния като Лос Анджелис, Анахайм, Сан Хосе и Сан Диего също заемат последните места в индекса за достъпност на жилищата.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти