Станимир Беломъжев - Емигрантът на ски

В последните дни за ски ориентирането у нас се заговори сякаш е олимпийски спорт с традиции. А причината наистина е историческата - първа световна титла за България, спечелена от 29-годишния Станимир Беломъжев на първенството в Красноярск (Русия). Златото бе единственото отличие, което липсваше в кариерата на родения в Троян национал. Зад гърба си той има 23 медала от големи първенства. Преди 10 години Станимир ликува два пъти като №1 на планетата при младежите, но едва сега успява да покори световната конкуренция и при мъжете.

„Вече си мислех, че съдбата ми е отредила да не стана световен шампион - признава Станимир Беломъжев. - И когато това се случи, не знаех как да сдържа емоциите. Дори счупих щеките си, което... не е похвално.“

Световният №1 се пали по „белия“ спорт покрай родителите си, които са треньори. И още едва 2-годишен се качва на ски. На първото си състезание при момчетата кара с батковците от „Хемус“ (Троян) и става републикански шампион в ски бягането. А вече на 12 години ориентирането се превръща в негов приоритет заради комбинацията от физическа и психическа натовареност. „Много динамичен спорт - казва той. - Често попадаш в екстремни ситуации, в които се изисква максимална концентрация и вземане на светкавично решение.“

Най-съдбовното за кариерата си решение Станимир взема преди 10 години. Тогава триумфира със световната титла при младежите и се зарича да продължи със спорта и при мъжете. А в това предизвикателство се включва цялото му семейство. Бащата Иван освен треньор изпълнява функциите и на шофьор, и на масажист, и на ваксаджия на ските. Майката Веска понякога влиза в ролята на готвач по време на състезания в чужбина. Сестрата Стефания, бивша състезателка по ски ориентиране, а сега доцент по кинезитерапия и рехабилитация във Великотърновския университет, също е съпричастна към успеха.

„Това е моят екип, моето семейство - отсича Станимир. - Тази световна титла е и тяхна. Спечелена е с много труд, лишения и сълзи, които много малко хора са виждали. А баща ми? Не мога да имам по-добър треньор от него.“

Беломъжев признава, че най-ценния съвет, получен от таткото ,е да бъде упорит и последователен. А рано или късно, нещата се случват. Въпросът е да си готов да се справиш.

Станимир разкрива, че понякога трудностите са го карали да се замисли дали да не се откаже. Но колебанията живеели у него максимум два-три часа и отминавали. Отново се захваща с тренировките на пълни обороти, за да е доминираща фигура в световното ориентиране през последните години.

„При нас се получава парадокс - казва националът. - В ориентирането европейските първенства са по-силни от световните. Защото на континентални шампионати участват по 6 представители от нация, а на планетарни по 4. Преди това бях ставал три пъти №1 в Европа, многократно съм побеждавал всички елитни състезатели, но едва преди дни покорих и световния връх. Бях безумно щастлив. Още ми е трудно да осъзная какво направих!“

Шампионът признава, че е изключително трудно да си професионален спортист в България. Поради липса на условия повечето му лагери са в чужбина. Тренира заедно с конкурентите си в Швеция, Норвегия, Финландия...Част от финансирането идва от държавата, а останалите пари от спонсори. Разкрива, че трудно събира средства от спомоществователи, когато законът е загърбил спорта. „Не стига че ми помагат, а и трябва да платят ДДС върху дадената сума - споделя шампионът. - Но е ясно - същото е и за здравеопазването, културата. Наистина малко са тези ентусиасти, които помагат, но за щастие ги има.“

Въпреки трудностите Станимир не се е замислял да се състезава под чужд флаг, за някоя добре уредена държава.

„Аз повечето време съм в чужбина - казва той. - Моят живот е почти емигрантски - в един куфар, в един калъф за ски. Но съм родолюбец. Много харесвам българската природа, не бих живял на друго място. Искам да остана тук, да помагам на държавата да се оправи към по-добро.“

Сега дава съвети на младите ни таланти в юношеския национален отбор, но не бърза да влиза в ролята на треньор. Коя ще е следващата му цел? Защо не и участие на олимпиада, но като ски бегач, тъй като ориентирането засега не е в програмата на игрите. А със силния си характер през годините Станимир доказа, че е способен да взема смели решения. И покоряването на Олимп може да се превърне в поредното предизвикателство за шампиона.

 

Любител е на екстремното

Станимир Беломъжев разкрива, че е почитател на всички екстремни спортове. Обича и планинското колоездене, дори участва в международни състезания, но най-вече като част от подготовката си. „И двата спорта технически са много сходни“, разкрива той.

Наред с изявите на международната сцена шампионът не изоставя и ученето - завършил е НСА с профил „треньор по ски ориентиране“, както и Военната академия „Георги Раковски“ със специалност „Национална безопасност и отбрана“. Увлича се по икономиката, дори като тийнейджър е на кръстопът дали да не продължи с нея. Не го прави, но сега познанията по тази материя му помагат в планирането на всичко.

 

За него

Закърмен е с чувство на борбеност

Винаги е мечтаел да води колоната и да е първи. А на две години по-добре караше ски, отколкото ходеше. Постоянно искаше да се надпревара с някого и още от малък е закърмен с борбеност. Тежко приема загубите и досега. Едно от силните му качества е постоянството. За нас беше голямо признание, когато след края на световното ни определиха като най-успешният тандем „състезател-треньор“. А за това какво е постигнал в спорта е показателен фактът, че елитът в ски ориентирането - норвежци, шведи, руснаци... идват в България да тренират заради Станимир Беломъжев! И догодина сме домакини на европейско за мъже и жени, пак заради него!

Иван Беломъжев, баща и треньор на шампиона

 

Добряк, но и непреклонен

Станимир притежава всички качества, необходими на един спортист, за да бъде наистина успешен. Но на първо място е добряк. Също адски упорит и трудолюбив. И абсолютно непреклонен в преследването на целите си. Истински приятел, с когото сме свързани още от детинство. Израснали сме в един град, а след това учихме заедно в Националната спортна академия. В дисциплините ни има и нещо сходно. Както в ски ориентирането е необходима максимална концентрация при разчитането на картата, така е при нас по време на стрелба. Дали си даваме съвети? Всеки от нас е професионалист в своята област. Достатъчно е да си пожелаем късмет и да си кажем: „Знаеш какво да правиш.“ И го правим!

Владимир Илиев, европейски шампион по биатлон

 

От нищо направи нещо

Той направи от нищо нещо. Много малко хора в света могат да се похвалят с това. Елитните отбори разполагат с огромни екипи, а Станимир успя само със семейството си да застигне и да задмине всички. Заедно сме тренирали и живели. Страхотен човек и приятел. Сега има всички шансове да спечели квота и да отиде на олимпиадата догодина, но като ски бегач. Много е упорит, има и страхотни качества. Сигурен съм, че ще успее.

Веселин Цинзов, ски бегач, двукратен участник на зимни олимпийски игри

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети