Станислав Владимиров: Ако Перник не мине на воден режим, може да изпадне в хуманитарна криза

"Вчера след встъпването ми в длъжност поисках информация от управителя на ВиК за това, защо се стигна до нуждата от воден режим в Перник. За съжаление не получих такава", коментира кметът на града Станислав Владимиров относно кризата с водата.

"Искането ми беше насочено към това да разберем, как се управляват водните обеми на язовир „Студена”, как се управлява водното дружество и защо, когато е светнала червената лампа не са предприети мерки. Намерих обаче информация от МОСВ, които са имали данни още в началото на годината, че влизаме в суха година”, добави Владимиров след среща с управителя на ВиК – Перник. Той заяви, че кризата, която е пред перничани изисква да се търсят най-добрите варианти и алтернативи за водния режим. Владимиров добави, че са начертани няколко точки, по които трябва да се търси съдействие от Министерски съвет. „Благодаря на премиера, който ми се обади след заседанието на МС. Той е взел присърце проблема, който стои пред перничани и е разпоредил на министрите да имат много добър синхрон и координация с местната администрация”, обяви той.

Кметът обяви още, че ще бъдат искани средства, които в спешен порядък да бъдат отпуснати от МОСВ за ремонт на пречиствателната станция, защото това ще намали загубите на питейна вода. „Нямаме друг вариант, освен да минем през воден режим, защото Перник може да изпадне пред хуманитарна криза. Колкото по-бързо влезем в такъв режим, колкото и да е болезнено това за всички нас, толкова по-бързо ще успеем да излезем от тази криза и имаме шанс да избегнем по-голяма катастрофа”, категоричен бе Станислав Владимиров.

Кметът на Перник обясни, че язовир „Долна Диканя” може да бъде временна алтернатива. „Имам уверение на специалисти, че в рамките на месец - месец и половина, ако качеството на водата позволява, той да бъде вързан с водопровода и чрез помпена станция водата да бъде пращана в пречиствателната станция в Студена. Разбрахме се с ръководството на ВиК и всички водохващания и варианти във Витоша да бъдат отново проверени и насочени към язовир „Студена”, а за някои от кварталите на Перник може да бъде намерена алтернатива. Вариантът, около който се обединихме е 8 сутринта водата да се спира, в 20.00 ч. да се пуска. Това не е окончателен вариант. Ще видим какъв е разходът от язовира и спрямо него можем да се съберем отново”, обясни Станислав Владимиров. Той добави, че ще се търси и помощ от други ВиК дружества за допълнителни аварийни екипи, които да помагат с ремонтите в периода, в който няма да има вода, защото безбройните аварии на територията на общината са огромен проблем.

Коментари

Задължително поле