30-годишният Александър, който се простреля в Бургас, дава втори шанс за живот на 3-ма души

588 търновци дарили кръв за три месеца

Томислав Дончев за административната реформа: Съпротивата е системна, изключително здрава, зловеща Вицепремиерът лично ще ходи по ведомствата. Борисов: Поемаш и контролираш

Изтича срокът за подаване на данъчни декларации

Николина Ангелкова: От началото на мандата сме редуцирали неохраняемите плажове от 106 на 89

Благородник от кралския двор За първи път Land Rover предлага Plug-In хибридна система

Корабите по река Дунав вече задължително трябва да са с автоматична индикация

Еврокомисар Пиер Московиси: България е следващият член на еврозоната, но първо трябва силна икономика

883 цивилни са убити при въздушните удари на водената от САЩ коалиция в Сирия и Ирак

Пребита и ограбена 75-годишна жена вдигна на бунт жителите на Златарица

Спортният министър: Трябва да се търси лична отговорност при хулиганството

Сестрата на Ким Чен-ун предложи да се ускори обединението на двете Кореи

Какво е “секс бомба”? Отговорът на радио Ереван

“Българска гордост” е понятие още от Средновековието Моята ограда в Созопол е четири пъти по-стара от Америка

САЩ се надяват, че ще бъде постигнат напредък към мир на Корейския полуостров

Стартира информационната кампания за бъдещето на старозагорския парк “Бедечка”

Снимка: Фейсбук/ Запазете Бедечка

В Стара Загора стартира информационната кампания за местния референдум, който трябва да определи бъдещето на парк “Бедечка“.

Допитването ще се проведе на 18 юни 2017 г., а старозагорци ще трябва да отговорят на въпроса: „Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал Бедечка, по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток – бул. „Хан Тервел“, от запад – ул. „Иван Вазов“, от север – алеята към предприятие „Труд“ и от юг – ул. „Хр. Морфова“? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк за сметка на бюджета или активи на Община Стара Загора.“

Информационната кампания за референдума приключва на 16 юни 2017 г. За гласуване на референдума в община Стара Загора се разкриват 208 избирателни секции, с общо 1040 членове на СИК. Секционните избирателни комисии са съставени от петима членове, информираха от общината.

Ако референдумът събере нужните 40% от гласоподавателите, което в този момент ми се струва невъзможно, но би било обвързващо, тоест решението няма да подлежи на последващо гласуване от Общинския съвет”, обясни Ива Таралежкова от Форум “Гражданско участие” по БНР.

Според нея обаче в случая има проблем – законът за прякото участие казва, че с местен референдум не могат да се решават въпроси на общинския бюджет. “Така зададен въпросът пряко касае разпореждането с бюджетни средства, защото той гласи: “Да бъде ли извършено отчуждаване на частните земи?“. Отчуждаването означава всъщност изкупуване на тези имоти обратно от общината, което пряко засяга общинския бюджет”, каза Таралежкова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.