Стафан де Мистура: Не очаквам пробив, но и не очаквам провал в преговорите за Сирия

Стафан де Мистура

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура призова Русия, Иран и Турция да свикат нови преговори за прекратяване на огъня възможно най-скоро.

В Женева бяха възобновени мирните преговори за Сирия под егидата на ООН. В този пети кръг от преговори са представени най-голям брой участници, както от опозиционните сили, така и от страна на правителството. Посредникът на ООН Стефан Де Мистура, демонстрира въздържаност за хода на разговорите: Не очаквам чудеса, не очаквам пробив, но и не очаквам провал. Това, което очаквам е надграждането на договореностите от предишния кръг преговори с допълнителни конструктивни стъпки, каза Де Мистура в Женева, и допълни, че участието на всички поканени за разговорите е знак за зрялост и отговорност.

Под негово ръководство започна поредния опит за посредничество за политическо решение и край на шестгодишния сирийски конфликт, в който жертвите са над 310 хиляди души, а броят на милионите бежанци расте. Правителството в Дамаск настоява, акцент в разговорите да бъде борбата с тероризма, заяви ръководителят на правителствената делегация Башар Ал-Джафари. А лидерът на опозоцията, участваща в преговорите в Женева, Насри Харири, подчерта, че  в последните няколко седмици действията на режима доведе до ескалация на положението в Сирия и си спомнихме времето преди споразумението за прекратяване на огъня. Върнахме се в Женева, за да се намери решение чрез преговори и защитата на всички цивилни граждани в Сирия.

Коментари

Задължително поле