Стево Пендаровски: ЕС наказа целия регион на Западните Балкани

Снимка: Уикипедия/Архив

Отказът за определяне на дата за преговорите с Македония и Албания от страна на ЕС, е наказание за целия регион, заяви президентът на Македония Стево Пендаровски пред журналисти в отговор на въпрос дали това, че Македония не е получила дата е "наказание" за страната, съобщи телевизия “Алсат М“.

Пендаровски добави, че усилията на ЕС трябва да се съсредоточат и върху приближаването на Босна към Съюза, както и върху международното легитимиране на Косово.

"ЕС трябва да намери начин да придвижи Босна и Херцеговина към Европа в институционален смисъл, а не по отношение на политическата реторика и трябва да инвестира допълнителни ресурси. Заедно с нашите приятели отвъд океана, трябва да се придвижи към финализиране процеса на международно легитимиране на Косово. Това означава да се завършат преговорите между Белград и Прищина, защото без да се затварят тези въпроси, регионът няма да бъде окончателно стабилизиран. Аксиомата на европейската стабилност е, че ако Западните Балкани не са стабилни, останалата част от континента не може да бъде стабилна", каза още Пендаровски на съвместната пресконференция с албански му колега Илир Мета.

Коментари

Задължително поле