Стефка Костадинова за Русия: Нулева толерантност към допинга, но да не се спира развитието на коректните атлети

Стефка Костадинова

Председателят на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова, е категорична, че санкциите срещу некоректните спортисти, използвали допинг, трябва да са най-строгите, но да не се спира развитието на атлетите, които до сега честно са преследвали високи спортни постижения.

Коментарът на световната рекордьорка на скок височина идва след решението на Световната антидопингова агенция (УАДА) да забрани на руски спортисти да се състезават за своята страна на олимпийските игри в Токио през 2020 г. и на престоящите световни първенства

"Винаги съм била за твърдо и безкомпромисно спазване принципите на феърплея, честната игра и коректността в спорта, които са изцяло в духа на олимпийските идеали. Нищо не може да оправдае липсата на равнопоставеност и използването на забранени практики и медикаменти от състезателите. За това изцяло подкрепям нулевата толерантност към употребата на допинг, подкрепям и нетърпимостта към прикриването и манипулирането на резултатите от тестове. Санкциите и рестрикциите обаче не бива да влияят на тези, които са били коректни в подготовката и участието си досега", категорична е Костадинова.

"Моята позиция по случая остава непроменена: още преди олимпиадата в Рио де Жанейро 2016 казах, че прегрешилите и некоректните следва да понесат санкции. Но нека тези, които са били коректни, които са се подготвяли и състезавали според правилата да бъдат допуснати до участие на най-големите форуми. Защото е много тежко да лишиш един спортист от права, когато е невинен, да го спреш за върховното състезание, за което се е подготвял в продължение на четири години. Както и да го лишиш от това да се състезава за родния флаг и да чуе родния химн при победа", добавя тя.

Според Костадинова най-честният път от тук нататък е всяка спортна федерация да разгледа отделно участието на руски атлети на Игрите в Токио, както се случи и в Рио де Жанейро през 2016 г."Затова и след решението на Световната антидопингова агенция преди олимпиадата в Рио президентът на МОК Томас Бах предостави на всяка федерация правото да реши дали да допусне руски спортисти до своя турнир в рамките на олимпиадата. Както е известно, в леката атлетика наложиха вето за всички, но в повечето спортове имаше руски представители. Сега очаквам да се повтори същото - МОК да остави всеки спорт поотделно да прецени дали и кои руснаци да допусне до участие в Токио догодина", каза Костадинова.

Коментари

Задължително поле