Стоил Алипиев, КЗП: 90% от компаниите за бързи кредити използват нелоялни търговски практики

Стоил Алипиев

Проверките на фирмите за бързи кредити продължават. Поредната кампания на КЗП е насочена към защита на икономическите интереси на потребителите, а именно - установяване на спазването на Закона за потребителския кредит. Проверките се извършват в офиси и по документи на небанкови финансови институции.

" Проверките следват едни предварителни анализи, които направихме. Име тенденциозни проблеми. 90% от компаниите използват нелоялни търговски практики. Около 30% от търговците, които предлагат този продукт, са били проверявани от наши инспектори. Почти всяка проверка показва, че има някакво нарушение. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев по Bulgaria ON AIR.

По думите му нелоялните практики са свързани с невярна информация, която се предоставя на потребителите, за да вземат дадено решение, и със събиране на допълнителни такси. "Някои такси доближават размера на кредита", посочи Алипиев.

На въпроса имат ли ефект санкциите, той отговори, че те са предвидени, за да дават ефекти, но невинаги е така, когато става въпрос за големи търговци.

Поставянето на лимити на бързите кредити може да се постигне вследствие на законодателни промени. Алипиев посочи, че тогава би следвало дълго обсъждане и разглеждане на различни гледни точки. "За да може да вземе информиран избор потребителят, той трябва да направи преценка дали ще може да върне кредита, дали той е скъп за него, или не", заяви Алипиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси