Стойчо Кацаров: Присъединихме се към договора на ЕК с "Пфайзер" и ще има ваксини до 2023 г. (ВИДЕО)

„Правителството взе решение да се присъедини към договора, който ЕК е сключила с "Пфайзер", чрез който се осигуряват ваксини за 2022 и 2023 г. за целия ЕС. Така,че въпросът е решен. Ваксини на тази компания ще бъдат осигурени за следващите две години у нас. От днес влез в сила моя заповед, с която разпореждам на РЗИ-ата да осигурят доставката на ваксини до всички лични лекари". Това каза служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров по време на брифинг след заседание на Министерския съвет. 

Относно новият график за ваксиниране Кацаров коментира: Огромният брой починали са над 60 години, така че от понеделник до четвъртък ще се извършва ваксинация над хора над 60-годишна възраст и с хронични заболявания.

"Ще бъдат създадени мобилни групи за хора, които са неподвижни или живеят далеч, като съдействие ще окажат органите на МВР, социалното министерство, областните управители, кметовете и здравните медиатори", добави той.

"Зелените коридори не се затварят, те дори ще се разширяват, като в петък, събота и неделя ще се ваксинират всички граждани, включително и тези, записани в електронната система. Този режим на ваксинация е предвиден за 2 месеца, надявам се да успеем да ваксинираме тази рискова група, защото това е решаващо за успеха срещу епидемията. Ако успеем да го направим, това ще ни развърже ръцете да премахнем много от съществуващите мерки и ограничения, каквото е желанието на гражданите", подчерта служебният здравен министър.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/765207484163945/

"Знам, че има хора които, имат резерви за ваксините, аз самият съм имал резерви, защото много противоречиви информации се чуха, но вече са ваксинирани достатъчен брой и е ясно, че това е единственият начин да се нормализираме", каза още д-р Кацаров.

Никой не може да ни гарантира, че няма да има последваща вълна, включително от вирус, който се е изменил, допълни той.

На въпрос за маските и дезинфектантите на изборите, здравният министър отговори: Преценихме, че е по добре процедурата да се децентрализира и доставката да се организира от областните управители според конкретните нужди, няма да минава през здравното министерство.

Най-вероятно ще има кадрови промени във ведомството, допълни още Кацаров.

На въпрос дали Националният оперативен щаб ще продължи да съществува, той заяви, че това е въпрос, който решава министър-председателят. "Моят съвет е, че ако самият той има потребност от това, той може да продължи да съществува, но от гледна точка на управлението на кризата, това не е необходимо", смята Кацаров.

"Извънредната епидемична обстановка е до края на май. Тези дни трябва да решим. Има два аспекта, които да се вземат предвид. Данните показват намаление на разпространението на вируса. Това е зимна инфекция. Но я има и заплахата от нов щам. За сега не е регистриран такъв в България, но малко предпазливост не е излишна. Другият аспект е свързан с плащанията - те са обвързани с това дали има обявена такава", каза здравният министър.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве