Стокообменът ни с Унгария 1,3 млрд.евро

Стокообменът ни с Унгария има ръст от 8-9% през миналата година и достига 1,3 млн.евро. Това заяви при визитата си в Шумен новият посланик на Унгария у нас н.пр. г-жа Текла Харангозо.

Има ръст и на унгарските туристи, и през лятото у нас са дошли 130 000 души. Затова е възможно през лято да бъде командирован унгарски консул на морето. Интересът не е изненада, унгарците пазят от детството си много добри спомени от Черноморието, освен това и градовете край морето се развиват много, каза дипломатът. От месец април се предвижда директните самолетни полети София-Будапеща да станат от два три пъти седмично.

В четвъртък, ден след националния празник на Унгария, г-жа Текла Харангозо посети Шумен.

Заедно с кметът на града Любомир Христов тя се поклони и поднесе цветя пред паметника на Лайош Кошут, водач на Унгарската революция. След това делегация посети и къщата-музей на Кошут. "Това е важно наследство, което ще продължим да поддържаме", каза г-жа Харангозо. Ще бъдат възстановени и връзките между Шумен и Дебрецен.

Тази година за първи път на правителствено ниво у нас ще бъде честван Денят на българо-унгарското приятелство на 19 октомври, когато честваме и Свети Иван Рилски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България