Столетна будка за вестници се прероди за нов живот край Дунав

Ломчани и вестник „Труд” възстановиха най-старата и красива вестникопродавница в България

В четвъртък крайдунавският град Лом се върна с цял век назад. По засипваната с щъркелов сняг главна улица, на метри от голямата река се разхождаха мъже със сетрета и гарсонетки и раздаваха на минувачите вестници, а пред близката елегантна будка, отрупана със стари и нови печатни издания, се събираха жители и гости на града.

„Откриват старата вестникопродавница, която бе възстановена по наша инициатива и с помощта на вестник „Труд”, обясняваха най-ентусиазираните ломчани.

Пролетният ден, макар и изпълнен със сняг и студ, се превърна в празник за Лом. Вестникопродавницата, издигната в началото на 20 век, според историци е най-старата будка за продажба на преса в България. През 1925 г. списанието „Илюстрована седмица” я обявява и за най-красивия павилион за печатни издания в страната. А през 70-те години на миналия век будката в унисон с виенските къщи в Лом бе призната и за паметник на културата от местно значение.

Елегантната постройка в стил „късен сецесион” е била построена от търговеца Ц. Новаков и е оцеляла през всички премеждия на времето до днес. Инициативата за възраждането на емблематичната будка тръгна от хората в него в началото на 2017.

Стари граждани, младежи и измъчвани от носталгия кореняци-ломчани, преселени в чужбина, се обединиха във фейсбук група и поискаха от местната управа да възстанови столетния павилион. Общинската управа поде инициативата и отправи призив за събиране на средства за реставрацията. Пенсионери, ученици и работници пускаха левчета в кутиите за дарения. В акцията се включи и вестник „Труд” и дари 6000 лева за възраждането на будката.

„Труд” е най-старият и авторитетен български вестник и подхожда на помогне за възстановяването на тази вековна вестникопродавница”, заяви главният редактор на „Труд” Петьо Блъсков, който подписа договор за финансовата помощ с кмета на Лом Пенка Пенкова.

Проектът за обновлението на павилиона пък бе изработен и дарен от ломчанина арх. Борис Борисов. В летните дни на 2017 г. започна и работата по възстановяването на будката. Майсторът Младен Николов и синовете му Асен и Георги свалиха изтерзаният вече от годините дървен обков и го смениха с нова обшивка от български планински бор.

Докато работехме много хора се спираха, радваха се и разказваха спомени за павилиона, споделиха майсторите. Дядовци признавали, че край старата будка правели срещите си с момичета, жени си спомняли как купували списания с нови моди, мъже разказвали за сутрешни опашки за вестници след важни футболни мачове.

Блеснала в новата си премяна, вестникопродавницата събра жителите и гостите на града за началото на новия си живот. Отец Цветан Антонов отслужи водосвет за здраве и успехи на всички в Лом и хората, които създават и разпространяват новините. А 5 годишната Ралица от вокална група „Шоколадче” развълнува събралите се с песента „Облаче, ле бяло”.

„Днес откриваме нещо много красиво и очаквано – най-старата вестникопродавница в града ни и в България. Това е част от ангажимента на местната управа да опазва и поддържа, оставеното ни историческо и културно наследство и да го предава на хората след нас”, заяви кметът на Лом Пенка Пенкова и благодари на всички, участвали в родолюбивта инициатива.

Специална благодарност и признателност граданочалничката отправи към вестник „Труд” и главния му редактор Петьо Блъсков, които финансираха възстановяването на вестникопродавницата.

„В случаи като този не парите са най-важното! Ние дадохме не толкова пари, а сърцето си! В този павилион, който е като бисер край брега на реката, е нашият занаят, нашият хляб. Лом е стар град, с богата култура и прекрасна архитектура – тук преди много десетилетия е станала връзката на България с Европа. Радвам, че е тази вестникопродавница ще радва хората, ще им създава самочувствие и спомени”, каза Петьо Блъсков.

А майсторите, възродили най-красивата вестникопродавница, гарантираха, че ще издържи поне още 100 години.

Коментари

Задължително поле