Столичани търсят втори дом в провинцията

Все повече столичани търсят да купят имот за втори дом в провинцията. Тенденцията за инвестиция от града към селото е отчетлива и ще се засилва през 2017 година. Такава картина очертават брокерите на „Адрес“ за идните 12 месеца за пазара на жилищни имоти у нас. Според анализа интересът в този сегмент ще бъде по-скоро към къщи във вилни зони на малки населени места.

Средният обем на сделките с жилища в страната ще се покачи с около 3-4%, а в София - с поне 7-8%, твърдят експертите. Ръст в цените няма да има с изключение на отделни райони на столицата, където покачването ще бъде в рамките на 2-3%. Това са квартали, в които се планира или изгражда следващата линия на метрото, както и част от южните и източните райони.

На продавачите догодина ще им се наложи да се съобразят с пазарните реалности при определянето на цените и макар инвеститорите и новото строителство да продължат да бъдат сериозен конкурент, собствениците, които искат да продават, ще са фактор в ръста на броя сделки.

На пазара се очаква да се активират и нова група продавачи - тези, купили с инвестиционна цел в първите години на новото строителство, които през 2017-а ще търсят добри печалби.

Това са индивидуални инвеститори, избрали да се възползват от началните ниски цени на новите сгради преди около 2 години", обясняват брокери. По думите им за разлика от 2016 година, когато активността беше концентрирана основно в София, догодина очакванията са за повече сделки в Пловдив, Варна и Бургас. От "Адрес“ прогнозират ръст в броя на сделките с около 3-4%, особено в Пловдив и Бургас, които най-отчетливо са разгърнали бизнес потенциала си. 

Коментари

Задължително поле