Столичната библиотека раздаде Годишните си награди

Йорданка Фандъкова връчва наградата „Писател на годината” на Захари Карабашлиев

Както всяка година, културният елит на София се събра в Мраморното фоайе на Столичната библиотека, за да аплодира най-изявените наши писатели, чиито книги са хитови заглавия през 2019 г.

„Столичната библиотека е място на щастието, защото работата на тази институция е инструмент за преодоляване на социалните неравенства” – каза писателят Марин Бодаков, приветствайки присъстващите.

В експозето си Юлия Цинзова – директор на библиотеката, благодари на кмета на София Йорданка Фандъкова и на зам.-кмета доц. д-р Тодор Чобанов за грижата към културната политика на библиотеката: „Нашите читатели се увеличават – броят им в края на тази година е 58 хиляди, а заетите книги са 490 хиляди. Това нямаше да се случи, ако не си партнирахме със Столична община, с писателите, с неправителствените организации и с медиите. Нашето послание е: „Четенето е важно, библиотеките са безценни за образованието и духовното издигане на нацията!”.

Преди да връчи наградата на Захари Карабашлиев – писател на годината, Йорданка Фандъкова отбеляза: „Искрено се гордея с постиженията на Столичната библиотека. Хората тук работят с душа и сърце. Това е много желано културно пространство в София – за представяне на книги, концерти, дискусионни форуми, арт инициативи. Най-известните писатели взимат участие и подкрепят дейността на библиотеката. Нека не забравяме, че четенето е усилие, а именно децата, които четат, израстват като успешни и щастливи хора...”.

В категорията най-четена книга призът отиде в ръцете на Здравка Евтимова, чийто сборник „Юлски разкази” е най-заеманата книга през 2019.

Ето и останалите наградени:

- Най-четен автор на научна и научно-популярна литература – Христо Христов с „Погубената България“ (в съавторство с Вили Лилков).

- Писател на годината – детски автор – Радостина Николова с поредицата за „Мотовете”.

- Читател на годината – Калина Иванова.

- Читател на детска литература – Веселин Балачев (10 г.);

- Най-малък читател – Криси (4,5 г.).

- Наградите за успешно партньорство са за Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия; А1; Природен парк „Витоша”.

- Наградата за дарител за служи Константин Чипев.

Бяха отличени и най-активните медии, които подкрепят кампаниите на библиотеката и отразяват нейните инициативи: Дарик Радио, Тв „Европа”, БНТ – предаване „Библиотеката”, „Хоризонт преди всички” (БНР), „Тази сутрин” (бТВ).

Всички отличени получиха грамоти и картини от Калин Терзийски и Христо Кърджилов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура