Столичният кмет Йорданка Фандъкова: Повече пари за кварталите в бюджета на София за 2020 г.

По време на предизборната си кампания кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с граждани от различни квартали на града. В “Лозенец” тя обеща завършването на бул. “Филип Кутев” от бул. “Черни връх” до бул. “Симеоновско шосе”.

Пускат миниелектробуси от районите до метрото, ремонтират 40 малки улици, строят училища, забавачки и паркинги

Осигуряват 400 млн лв за канализация

Работата в кварталите ще е акцентът в проекта за бюджета на София за 2020 г. В него за такива дейности са планирани повече средства, съобщи избраната за четвърти мандат като кмет на столицата Йорданка Фандъкова. Тя вече работи по бюджета и се очаква той да бъде готов след месец и предложен за приемане на Общинския съвет. “Ключовата задача за следващите години е ремонт на квартални улици и тротоари - между 35-40 улици на година”, обяви в програмата си Фандъкова. Ще обновяват 25 км тротоари годишно.

Строителството на детски градини и училища ще продължи. Освен това от догодина миниелектробуси ще започнат да превозват от кварталите до метрото.

Ще бъде създадена програма за изграждане на общински надземни паркинги в кварталите. В следващите няколко години ще бъдат построени и 18 буферни паркинга на спирки на метрото и големи спирки на градския транспорт. Планирани са паркинги в на метростанции при Околовръстния път при “Горна баня” и на ул. “Централна” в жк.”Овча купел” 2, на Централна авто и жп гара, на станциите “Сливница”, “Г. М. Димитров”, “Люлин”, в “Младост” до станция 18 и под бул. “Дж. Баучер”. Строят паркинги и до пазара в “Красно село”, при стадион “Раковски”, на бул. “Вл. Вазов” и др.

“Ще внеса в Народното събрание законодателни промени за ограничаване на презастрояването в жилищните комплекси”, каза още Фандъкова. Тя ще настоява за по-голямо отстояние при строителството на сгради, за по-високи изисквания за осигуряване на паркоместа и озеленяване.

Големите проекти, които ще стартират до края на годината, са промяната на Общия устройствен план на града и защитата на 400 млн. лв. финансиране по ОП “Околна среда” за изграждане на канализация. Ще се работи и за осигуряване на строителството на метрото към кварталите “Левски” и “Слатина”.

Коментари

Задължително поле