Столтенберг: Русия има последна възможност да постъпи отговорно, като съхрани договора за ракетите

Снимка: Архив

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова днес Русия да запази съществуването на договора си със САЩ за ракетите със среден обсег.

Русия има последна възможност да постъпи отговорно, като съхрани договора. Призоваваме да използва тази възможност. Подготвяме се за свят без този договор. Ще обсъдим какви мерки трябва да предприемем в присъствието на повече руски ракети. Няма да предполагам какви биха били тези стъпки. Всяка стъпка, която предприемем, ще бъде съгласувана, отбранителна и съразмерна. Не възнамеряваме да разполагаме нови ракети. Не искаме нова надпревара във въоръжаването, това не е в ничий интерес, каза Столтенберг.

На пресконференция той заяви, че министрите на отбраната на държавите от алианса ще обсъдят утре и вдругиден в Брюксел въпроса с бъдещето на този договор. Столтенберг отбеляза изразената от САЩ готовност да се оттеглят от договора, сключен със СССР през 1987 г., защото днес документът не се прилага от Москва.

Генералният секретар настоя, че в последните години Русия е разработила и разположила в Европа ракети в нарушение на договора, информира БТА. "Не възнамеряваме да повтаряме руските действия, но трябва да разполагаме с необходимите средства за сдържане", уточни той.

По думите му от подписването на договора през 1987 г. досега още държави са разработили или придобили ракети със среден обсег. Според него е възможно занапред да се обсъди възможността тези държави, сред които посочи Китай, Индия, Пакистан и Иран, също да бъдат обхванати в подобен договор. Това, че засега договорът обхваща само Русия и САЩ, не е извинение за неговото нарушаване. Договорът не дава сигурност, ако се изпълнява само от едната страна, поясни Столтенберг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия