Стотици самотни възрастни хора посрещнаха гости (СНИМКИ)

Доброволци от Ямбол осигуриха хранителни продукти за 280 души

280 самотни възрастни хора бяха посетени от младежи вчера. Кампанията "Бъди човек'' се провежда за девети път от студенти прибиращи се от големите градове и от чужбина в Ямбол за празниците.

Около Рождество Христово, Великден и Успение Богородично младежите събират чрез фейсбук дарения и разнасят хранителни продукти на нуждаещи се хора по селата. А тази година това са 24 села от общините Тунджа, Елхово и Болярово и три старчески домове. 8 екипа от доброволци обикаляха района от югоизточна България и носеха радост на самотните хора.

''Благодаря, че има такива като вас'', изказа през сълзи 94-годишната баба Ивана от село Стефан Караджово. Благодарности за жеста, сълзи и пожелания Бог да закриля неочакваните гости са сред най-честите реакции на възрастните самотници. Някои от които рядко се радват на внимание и от собствените си деца и внуци.

Младежите посетиха и 30-те души в старческия дом в село Воден. Стоян, на 84, е най-отдавна пребиваващият в социалното заведение. Той призова компанията добродеятели да останат в България и да създават поколения тук.

''Няма по-прекрасно нещо от това да зарадваш самотните хора по празници'', сподели Биляна, която редовно участва в кампанията. Първия път тя плакала през почти цялото време, защото всичките старици, при които ходила, й напомняли за починалата й наскоро баба. Сега вече посещенията й носят само приятни емоции, но сълзите остават в очите на трогнатите хора.

"Много се радвам да разговарям с тях, да ми споделят с ентусиазъм за внуците си. Зареждам се с положителни емоции за седмици напред," разказа Биляна, която наскоро завършила бакалавър в Пловдив и предпочела да се върне да живее в ямболското село Веселиново.

img_9549-01-1200x800

Стоимен, който е от село Чарган, но учи в Белгия обясни участието си в кампанията с това, че живее в чужбина, но постоянно му е мъчно за родния му край.''Посещенията ми помагат да се сближавам с хората. С моите хора", каза 21-годишното момче.

Възрастните хора черпеха младите, а за някои бяха приготвили и по-особени подаръци, като чувалче орехи, шише домашна ракия и дамски комбинезон. Кампанията привлече вниманието и на елховското полицейско управление, от което са се свързвали с някои от младежите заради опасения, че ще събират лични данни. Днес обиколките на инициативните ямболци из пограничния район продължават.

Коментари

Задължително поле