Стотици хиляди без ток и унищожени жилища, след като "Флорънс" удари САЩ 

Стотици хиляди са без ток, много жилища са унищожени, а цели градове са в руини, след като ураганът "Флорънс" връхлетя Източното крайбрежие на САЩ. Властите предупреждават за възможна поява на торнадо, предаде БНР.

Въпреки, че отслабна до Категория 1, ураганът "Флорън"с се развихри по бреговете на Северна Каролина с поройни дъждове, прииждащи вълни и силни ветрове от над 110 км в час. Много сгради са разрушени и са нанесени щети най-малко на половин милион домове и бизнеси.

Наложи се във вихъра на бурята над 60 души да бъдат спасени от разпадащ се мотел. Стотици други трябваше да бъдат избавени от прииждащите води, а други чакат урагана да премине с надеждата, че някой ще дойде и за тях.

В едно от най-засегнатите места Ню Берн бяха измъкнати около 200 души, но други 150 все още са в опасност. Властите призоваха останалите жители да търсят начин да се изкачат на по-високи сгради и да чакат спасителни екипи.

Прогнозите са, че валежите и наводненията по крайбрежието ще продължат дълги часове наред. Ураганът нахлу в 7:15 сутринта в Райтсвил Бийч, на няколко километра източно от Уилмингтън, недалеч от предварително прогнозираното трасе.

Огромното количество вода, което се изсипва с дъждовете и прииждащите вълни се смятат за по-голяма заплаха от ветровете, които леко утихнаха. Според прогнозите катастрофални наводнения се очакват през целия уикенд.

Подготвяйки за най-лошото, около 9 700 военнослужещи от националната гвардия заедно с цивилни доброволци са в готовност за спасителни действия, оборудвани с водни превозни средства, хеликоптери и лодки.

Националният център за ураганите заяви, че "Флорънс" ще завие на североизток към Ню Ингланд и ще отслабне до тропическа буря до средата на следващата седмица.

Коментари

Задължително поле