Странни смъртни случаи сред полските военни

Бригаден генерал Адам Марчак, началник на щаба на командването на съюзническата операция “Алтея” - провежданата от ЕС операция в Босна и Херцеговина.

Русия потвърди за 58 удара с “Кинжал” и “Циркон”

Висш генерал починал от “естествена смърт”

Москва: Всички цели са поразени

Полското министерство на отбраната публикува поредица от съобщения за смъртта на свои военнослужещи “по време на учения”. Сред внезапно починалите е и бригаден генерал Адам Марчак, който е починал на 27 март от “естествена смърт” в свободното си време.

Военното ведомство съобщава, че роднините и приятелите на Марчак са информирани за случилото се, но мястото, обстоятелствата и точните причините за смъртта му не се посочват.

Според вестник “Жечпосполита” генералът е завършил висшата офицерска школа на механизираните войски, след което е служил в 6-а въздушнодесантна бригада. През 2017 г. поема ръководството на 25-а въздушна кавалерийска бригада, след което оглавява Съвета за разузнаване и радиоелектронна борба към Главното командване на полските въоръжени сили. В средата на 2021 г. Марчак е назначен за заместник-началник на щаба на командването на Еврокорпуса в Страсбург, по-късно става началник на щаба на “Алтея” в белгийския Монс.

Полското командване съобщи още, че инцидент с участието на бойци от 5-ти химически полк е станал по време на обучение за използване на експлозиви в Люблинец. Двама бойци са загинали в резултат на тежки наранявания. Инцидент е станал и по време на планински учения в Татрите. Там войник от специалните сили е паднал от високо в резултат на срутване на лавина.

Не е било възможно да бъде спасен. По-рано беше съобщено също, че в учебния център на бронетанковите сили двама войници са загинали, след като са били блъснати от бойна машина на пехотата. Още двама сапьори са загинали след нерегламентирано взривяване на тротилов заряд на полигон в Шльонското воеводство, посочва ведомството.

Междувременно руското министерство на отбраната съобщи, че миналата седмица по военни цели в Украйна са нанесени 58 удара с хиперзвуковите ракети “Циркон” и “Кинжал”.

“В резултат на ударите бяха поразени предприятия от военнопромишления комплекс, центрове за вземане на решения на въоръжените сили и Службата за сигурност на Украйна, цехове за производство на безпилотни катери, арсенали, горивни бази, съоръжения за противовъздушна отбрана и енергетика, както и пунктове за временно разполагане на части на силите за специални операции и чуждестранни наемници. Целите на ударите са постигнати. Всички цели са поразени”, се посочва в сводката на военното ведомство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа