Страховете Прокопиеви

Николай Банев и Иво Прокопиев обсъждат приватизацията през 2008 г.

Иво Прокопиев - бизнесмен, държащ да бъде причисляван към сферата на дигиталната трансформация, известна още като Индустрия 4.0, но и приватизатор от ерата на криминалния грабеж на Прехода. Дали първото би било възможно без второто? Това е тема табу, а който се опитва да я повдигне, извършва посегателство срещу “свобода” на словото. Защото Прокопиев е и издател, но и подсъдим, а и обвиняем. Последните две обстоятелства не му пречат да дава оценки като последна инстанция, без значение за кого се отнасят – за правителство, антикорупционни структури или за държавното обвинение. Той смята, че е над тях. Прокопиев иска да е съдията. Вероятно защото има влияние над съда, начело на който е председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

В студиото на бТВ във вторник Прокопиев се чувстваше като в редакциите на “Капитал” и “Дневник”, на които е съиздател. Отговорите бяха предварително подготвени, защото въпросите вероятно са били предварително известни. Това е “свободна”-та журналистика, никаква цензура, защото всъщност истински въпроси няма, ако ги имаше, нямаше да има "интервю".

А то е пространно, върви гладко, монотонно, почти като монолог. Без нито дума за всеизвестната обвързаност на събеседника с политически партии и коалиции, като “Да, България”, “Зелено движение”, “Демократична България”, с общо около дузина министри в трите правителства на Борисов, с купчината политизирани съдии от Съюза на съдиите в България и със свързаните с тях адвокати-лобисти, защитници на самия Прокопиев. И как да има въпроси в тази посока, та нали така ще стане ясно, че мрежата от медии, партии, магистрати, адвокати, неправителствени организации всъщност са точно това, срещу което всички те, начело със самия Иво Прокопиев, твърдят че се борят – “превзетата държава”!

За сметка на това, в бТВ Иво Прокопиев настървено определя като “неподходящи”, “злонамерени” и “зловредни” агентите от КПКОНПИ и магистратите от Специализираната прокуратура, които го разследват. Думи, които сме чували през последната петилетка от укриващия се фараон Цветан Василев, а през последната година - и от “братята по съдба” на Прокопиев Николай и Евгения Баневи, все известни приватизатори от годините на Прехода или натрупали купища богатства за сметка на държавата и данъкоплатците. И макар да са финансирали и да са свързани с партии, магистрати и медии, изброените “ВИП-арестанти” и задочно подсъдимият за фалита на КТБ беглец, никога не са били в толкова близки отношения с политически лица - депутати, министри, премиери, президенти, съдии, адвокати, протестъри и журналисти, в каквито е Иво Прокопиев. Вероятно и това е сред основните причини (засега) той да не е споделил съдбата на обитателите на следствения арест или на белградския хотел. Но действията на правоохранителните органи в последните месеци все повече започват да притесняват подсъдимия издател, защото истината е доста различна от тази, която той иска да представи.

Участието му в бТВ показа това – страх (от истината). По нечия PR-препоръка Прокопиев не гледаше водещия на предаването, а директно зрителя, втренчил поглед в обектива на камерата - похват, използван от политици, когато се опитват да внушат нещо на аудиторията. Подсъдимият по едно дело и обвиняем по друго демонстрира страх от това, че обществото все повече разбира истината за приватизацията на “Каолин” и за схемата, по която е продаден остатъчният държавен дял на ЕВН - все бизнес-практики, които са много далеч от Индустрия 4.0.

Страхът е виден и от коментарния текст, който се появи в сайта “Дневник” във връзка с делото ЕВН. Освен че се атакуват действията на прокуратурата, под натиск в рамките на висящ процес се намира и председателят на първоинстанционния съд, който разглежда делото. Статията представя манипулативно фактите, опитвайки се да внуши изначалната невинност на трима от подсъдимите – бившия вицепремиер Симеон Дянков, бившия икономически министър Трайчо Трайков и на самия Прокопиев. Дали пък ресорната колегия на Висшия съдебен съвет няма да се сети, че този текст представлява опит за притискане на съдията и да го защити или пак ще замълчи, както стори това с арогантната кампания срещу председателя на съдебния състав, който преди месец си позволил да осъди за клевета журналиста на Прокопиев – Росен Босев. Кой ръководи Съдийската колегия на ВСС ли? Лозан Панов.

Интервюто в бТВ, плюс коментара по делото за ЕВН, очевидно разкриват страховете Прокопиеви не само от действията на правоохранителните институции, а и от това, че всъщност обществото подкрепя разследванията срещу криминалната приватизация и ощетяване на държавния интерес. Така както мнозинството от българите са доволни от арестите на Баневи, така ще подкрепят и задържането на Прокопиев.

"Голям рев на Прокопи. Първо пуснаха една поръчкова статия, на БРАВО ПЕТЯ, сега и Прокопи се изказва! Ама въобще не използват собствените си медии за пропаганда някой олигарси!”

Коментарът е от форума на сайта “Дневник"

Коментари

Задължително поле