Страховита градушка удари Монтана (ВИДЕО)

Снимка: Архив

Ледени зърна, полетели от небето, унищожиха изцяло градини и посеви в монтанското село Горна Вереница. Щетите по дворове и ниви са големи и част от тях непоправими, съобщи кметът Веселка Горанова. Градушката ударила селото на 10 км от Монтана в понеделник следобед. От Балкана се задал огромен тъмен облак, който захлупил района и от него рукнал проливен дъжд, след това захвърчали и ледени парчета, разказаха местни жители.

Градушката с големина на лешник продължила около 10 минути, но съсипала до корен градините със зеленчуци, лозята и овошните дръвчета. Помляни и са и най-близките ниви с жито и слънчоглед. Всичко е побеляло от ледената покривка, разказа кметът Горанова.

Потеклите порои наводнили и улиците и домъкнали в центъра на селото много пясък. Дъждът и градушката били толкова силни, че автомобилите по международния път Е-79, превърнат в река, спрели, споделиха шофьори. Стопаните и местната управа в Горна Вереница все още проучват щетите.

В съседното село Долно Вереница ледената бомбардировка се разминала. От полигона за борба с градушките изстреляли десетина ракети и разбили опасния облак, част от него обаче се изляла над Горна Вереница, където живеят 110 души. Никой от тях не е застраховал домашната си градина.

Коментари

Задължително поле