Страшна ли е военната мощ на Северна Корея

В официално изявление на Пхенян се твърди, че военната сила на Северна Корея е нараснала и страната може да нападне САЩ. Според Пхенян Северна Корея се е сдобила с нови оръжия, непознати на света.

Поредното "нагорещяване" на Корейския полуостров е повод да видим пак каква армия притежава комунистическата държава и толкова ли е силен „железният юмрук“ на Ким Чен Ун, за да го размаха срещу най-силата армия в света. В момента Северна Корея е най-милитаризираната и изолационистка държава в света, управлявана от тоталитарен монархичен режим.

Армията получава най-много средства от бюджета (между 20% и 40%), а генералите на севернокорейската армия заемат ключова роля в обществото. Заради силната изолация и икономическите трудности КНДР развива асиметрични въоръжени сили.

Армия

24-25-armiata

Числеността е над 1 000 000 души, плюс над 5 000 000 души в паравоенни организации. Макар и въоръжена предимно със стара съветска техника от 50-те и 60-те години, армията на КНДР разчита на асиметрична тактика, залагаща не толкова на самолети и модерни танкове, колкото на артилерия, ракети и разработването на ядрено оръжие, като сдържащо средство.

 

Артилерия

артилерия северна корея

КНДР е може би единствената държава в света, в която артилерията има много по-стратегическо и ключово значение спрямо авиацията. Това се дължи от части на факта, че авиопаркът на страната е съставен предимно от музейни експонати. Другата причина обаче е, че столицата на Южна Корея - Сеул се намира на 56 км от границата със Северна Корея. В Сеул живеят над 20 милиона души или около половината от населението на Южна Корея, а градът е в обсегът на корейската далекобойна артилерия.

Химически и биологически оръжия

Северна Корея разработва и други оръжия за масово поразяване. КНДР има между 2500 и 5000 метрични тона зарин, иприт и други нервнопаралитични газове. Те могат да се "доставят" до бойното поле посредством снаряди и балистични ракети. И докато нещата при химичното оръжие са сигурни, то за биологичното оръжие на КНДР се знае малко. Информацията идва основно от разузнаването на Южна Корея и бегълци. Според тях Северът притежава или разработва бойна форма на антракса. КНДР има изградени модерни лаборатории, в които това може да става, а ефектите на бактериологичните оръжия са тествани върху затворници.

Подводници клас Sinpo

подводници, северна корея

Това е най-важната част от флота на КНДР. Подводниците от този клас са приспособени за изстрелването на 1 или 2 балистични ракети и по този начин са част от изграждащата се ядрена триада на Северна Корея. Твърди се, че дизайнът на подводниците е сходен с този на съветските клас Golf. През 1993 година Русия продава 10 подводници клас Golf на Северна Корея за скрап. Корейците обаче не претопяват ръждясалите подводните съдове, а ги изучават, след което произвеждат собствен подобрен вариант. Макар и да не се знае точният брой на подводниците от клас Sinpo, се твърди, че КНДР има поне 1 активна подводница, а още 6 са в процес на изграждане. Предполага се, че съдовете от клас Sinpo могат да издържат 60 дена потопени на 280 метра максимална дълбочина. Дължината на една подводница е около 70 метра, а за задвижване се използват 3 дизелови двигателя.

Ядрени

ядрени оръжия, северна корея

Първите заводи за производство и обогатяване на уран са построени през 80-те, а в края на 90-те години КНДР успява да се сдобие с ядрени технологии от Пакистан. Първият успешен подземен ядрен тест е проведен през 2006 години с мощност по-малка от 1 килотон. През 2009 година е проведен втори тест с мощност от 5 килотона, а 4 години по-късно следва трети тест на устройство с мощност от 14 килотона. Досега Северна Корея е провела 5 ядрени теста - всички с мощност по-малка от тази на бомбата пусната над Нагазаки (21 Кт). Въпреки това КНДР твърди, че има водородна бомба, която по-същество е 1000 пъти по-мощна.

Що се отнася до броя на ядрените глави, експертите са единодушни, че той е малък. Други обаче твърдят, че КНДР все още не е създала достатъчно малка ядрена глава, която успешно да се "достави" с ракета. Според учените Северна Корея има около 48 атомни бомби, от които само 10 са със сила, сходна на атомната бомба над Хирошима (15 Кт). Ядрената доктрина на страната е, че няма да използва атомни бомби, освен ако суверенитетът ? не е под заплаха от чужда сила.

Ракети

24-25-raketite

Ракетната програма на Северна Корея стартира в началото на 70-те след отказа на СССР да продаде балистични ракети Скъд на КНДР. Няколко години по-късно Северна Корея обаче се сдобива с ракети Скъд през Египет и започва тяхното изучаване и модернизация.

Rodong-1е най-голямата и съществена модификация на Скъд, която е правена в Северна Корея. Тази ракета има боен обсег от 1000 километра и може да носи ядрена бойна глава. Според ЦРУ Северът разполага с около 300 бр. и около 50 мобилни установки, от които те да се изстрелват. Това е и най-успешната ракета на КНДР, като се твърди, че именно тя би могла да се използва за ядрени удари.

През 2010 година на бял свят се появява Hwasong-10, позната и като Musudan. Ракетата може да носи бойна глава с тегло от 1 тон и има боен обсег от около 2500 км. Тази ракета може да се изстрелва и от мобилна установка, но досега е имала само един успешен тест и около 10 провала. КНДР има доста други балистични ракети в арсенала си, но те не могат да носят ядрени бойни глави и имат радиус по-малък от 1000 км.

Pukkuksong-1е другата важна за Северна Корея ракета, която може да се изстрелва от подводница и има радуис от 2500 км. Pukkuksong-1 е от особено значение за КНДР, защото позволява вторичен ядрен удар, който може да бъде нанесен след изненадващо и успешно разрушаване на ракетните установки базирани на сушата. КНДР е провела поредица от успешни тестове на тази ракета.

Ракетата KN-08 прави своят дебют през 2015 година и по предназначение и размери напомня на руските Topol-M. Обсегът е между 6000 и 9000 км, а ракетата е способна да носи ядрена бойна глава. По-късно тази ракета е ъпдейтната до KN-14, която би трябвало да има обсег от 12 000 км и да може да достигне до Чикаго. КНДР е провела серия от неуспешни тестове на ракетата, но американското разузнаване смята, че около 2020 година може да бъде постигнато успешно изпитание.

Сериозна пречка за ракетите на Северна Корея обаче са антибалистичните THAAD установки, с които вече Разполага Южна Корея. Те имат почти 100% ефективност срещу старите ракети Скъд, но биха били затруднени от Rodong-1, Pukkuksong-1 и KN-14.

Танковете Pokpung-ho

24-25-tankovete

Северна Корея разполага с голям брой стари съветски танкове, като Т-55 и Т-62. Според експерти за Севера по-важни са мобилните противотанкови гранатомети, с които е въоръжена пехотата. Въпреки това КНДР разполага с един сравнително модерен танк, от който са произведени около 500 бр. Pokpung-ho има доста сходства с китайския Type 88, който се появява в средата на 80-те години на миналия век. Разработката на Pokpung-ho е повлияна и от масовото унищожение на иракските Т-72 при Война в Персийския залив (1990-1991). Танкът разполага с 125 милиметрово гладкоцевно оръжие и минимално количество композитна броня. По-необичайно е наличието на две установки за изстрелване на зенитни ракети, монтирани до купола. Те трябва да пазят танка от хеликоптери и ниско прелитащи самолети. Задвижва се от дизелов двигател с мощност между 1000 к.с. и 1500 к.с.

Лазерни пушки за ослепяване

Любопитен факт е, че Северна Корея проявява интерес към лазерното оръжие и е третата страна в света, която има отряд, въоръжен със забранени от ООН лазерни пушки за ослепяване (Другите са Китай и Русия). Тези оръжия имат обсег от 2-3 километра и могат да унищожат перманентно зрението на противниковите войници. Северна Корея разполага с китайската ZM-87, която е замислена за борба с пилотите на хеликоптери, но освен това може да нанася поражения на някои "по-крехки" електронни системи.

Коментари

Задължително поле