България с признание от Държавния департамент на САЩ

Италианец застава пред съда в Лом заради домашно насилие

Женственият син на Елизабет Хърли бе избран най-секси наследник от сп. People 17-годишният Деймиън копира майка си дори в облеклото

Вицепремиерът Николова: Индия е приоритетен партньор за България в Азиатско-тихоокеанския регион

Манфред Вебер: Мониторингът над България трябва да бъде вдигнат Постоянните усилия на Бойко Борисов и народа на България се отплащат, заяви шефът на групата на ЕНП в Европарламента

Британските власти ще изпозлват бобри в борбата с наводненията Животинките са изтребени на Острова още през 16-и век

Двоен убиец опита неуспешно да излезе предсрочно на свобода

Внесоха жалба срещу вещо лице по повторното броене на бюлетините в Сливен

Вижте кой ще връща 80 млн. лв. от незаконни заменки (СПИСЪК)

Службите демонстрираха как ще ни спасяват при ядрена авария (СНИМКИ, ВИДЕО) Главен комисар Ивайло Иванов: Институциите доказаха необходимата подготовка за реакция при извънредни ситуации

Катастрофа между тир и микробус предизвика километрично задръстване на магистрала „Тракия“

Фрегатата „Верни” се завръща от мащабно военно учение в Турция

Син на президент на Германия наръган на лекция Проф. Фриц фон Вайцзекер издъхнал на място

Издигат кандидат за волейбола до седмица

Във Варна оперират с последен модел робот Da Vinci

Стрес тестове или фантастика на внесени одитори

Да изясним веднъж завинаги – окончателните резултати от проведените прегледи на активите и стрес тестове на банковата система в България показват стабилност както по отношение на ликвидността, т.е. наличните пари в трезорите, така и на капиталовата им адекватност. В резултат на системата на валутен съвет, налагаща изключително екстремни ограничения на българската банкова система, която работи без институция, която да изсипва водопади от пари, подобно на Европейската централна банка, Федералната резервна система на САЩ и Британската централна банка, при нас банките преминаха най-страшния тест в реални условия на изключително дълбока депресия. И това на фона на икономиката ни, която в момента е във фаза на очевидно излизане на повърхността със сериозен ръст на брутния вътрешен продукт от 3%, по данни на националната статистика а, по моему – двойно подценен.

Всички изводи по отношение на банките поотделно показват, че състоянието им е значително по-добро, отколкото се предполагаше на база на всякакви анализи, които преди това се публикуваха и на чиято база Министерството на финансите предвиди специален буфер, ако евентуално се наложи намеса за подкрепа на банковата система.

Такава процедура не е нужна. Разбира се, винаги, на всяка банка и по всяко време и място на света може да й се каже, че е много добре да си увеличи резервния капитал. Така или иначе и при най-песимистичните сценарии, при които са правени оценките за качеството на активите на българските банки, според които бизнесът е рискова работа, при преценката за необходимите допълнителни резерви сумата е нищожна в сравнение с потенциала на банковата ни система. Всички тези малки условности, за които се говори като минуси, са плод на фантастиката на проверителите. Внесени одитори, без грам идея за финансовата действителност в България, очевидно без опит въобще за работа в Източна Европа, с развитие на някакви техни виждания колко опасно е да се води бизнес в България и колко рисков е българският бизнес. Оттам, след като е рисков, се счита, че всеки кредит за български предприятия, който е обезпечен с оборотни активи, въобще с нещо, което не е ипотека, не е държавна гаранция и прочие, е рисков. Това е класически сценарий по субективна преценка, и то при ясна регулативна база, която е категорична, че всички банки до една спазват изискванията на международните стандарти и до една имат излишък.

Сред банковите и финансовите среди в Европа има консенсус, че т.нар. стрес тестове, тази експериментална практика на регулатори и бюрократи от ЕС, наречена проверка на качеството на активите, е абсолютно невярна – нито се проверява качество, нито пък е реална проверка, защото става дума за ровене на документи и налагане на предварителни шаблони. Виждате какво причини тази практика в Европа само преди няколко седмици – за малко да бяхме станали свидетели на предизвикване на банкова криза на Стария континент. Подплашиха хората с глупостите. И това не се притеснявам да го кажа на глас, защото нямам намерение да правя кариера по регулатори, комисии и прочие.

Това важи и за стрес тестовете в България. Помислете върху това – банка, на която се препоръчва да увеличи резервите си, може да покрие въпросната препоръка само с печалбата си за 10 месеца. Това е на фона на печалбите на трезорите, които оперират у нас и които с лекота могат да отговорят на т.нар. препоръчителни допълнителни резерви на тези абсолютно измислени книжни експерименти при изключителен драматичен сценарий, трагично песимистичен. Защото, ако този сценарий се сбъдне, банките ще са ни най-малкият проблем – това означава верижно закриване на предприятия и милиони без работа.

Проблемът в случая, освен с твърденията на проверяващите, е, че такива субективни тези могат да се използват за лансиране на неистини в медийното пространство. На нас ни е известна кампанията, водена от редица протестъри и общественици срещу конкретни български банки, и това не е случайно. Не трябва да се играе със страховете на хората, защото съзнателно водената кампания срещу банките с преобладаваща българска собственост не е нито нова, нито нещо странно, без да навлизам в територии и теории, различни от компетенцията ми.

Тезата, че банки трябва да вдигнат капиталите си, е невярна, защото няма изискване за вдигане на капитала. Има такова за допълнителни резерви, но това са много различни неща и всеки, който лансира подобни твърдения, трябва да се върне за допълнително обучение по икономика.

Да, съветват едни определени банки, особено тези, които работят с българската икономика и които не се занимават с това да събират спестявания в България и да ги внасят в особено атрактивно изглеждащи за проверителите борсово търгуеми ценни книжа, чиято стойност е силно под съмнение. Друг е въпросът, че именно на борсите станаха големи провали, а не в кредитирането на реална икономика.

Нека да е ясно и друго – в международен план никой вече не обръща внимание на тези стрес тестове. Те се дискредитираха драстично през последните два месеца и доказаха абсолютната си непригодност. Що се отнася до българския бизнес, мисля, че е добре, че най-накрая успяхме да затворим една страница от историята, изключително поучителна относно негативните изводи, които могат да се направят по отношение на организация и ненужно провеждане на прескъпи експерименти. Цялата тази кампания сигурно струва повече от 10% от въпросните съвети за образуване на допълнителни резерви. Да, БНБ цитира някакъв разход от 3 млн. лева, но това са само разходите на централната банка по външни услуги на експеримента. А всичките тези 28 банки, те не са ли си плащали?

Крайният извод въпреки всичко е положителен. Само преди година Европейската комисия бълваше невероятни и безпочвени съмнения за потенциални опасности пред банковата ни система.

Ако си вземем поука от проверката на качеството на активите на банките, би трябвало Комисията за финансов надзор първо да ограничи обхвата на подобни експерименти с пенсионните фондове, за да намали разходите. Защото тези хора ще гребат с големи лъжици от пенсиите на хората, ужким да ги проверяват, а всъщност ще ги доят.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Абе какво като са внесени одиторите? Корупцията не е измислена от капиталистите, но е основен двигател в обществото им. Па и дошли в задния двор на ЕС, защо да не лъжат и мажат, те знаят, че тук народа е овчи, и че управници и чорбаджии лъжат и крадат безнаказано. Демек, ако и те излъжат обществото никой няма да ги накаже.

  2. Хърсев на всяка манджа мирудия. Голем банкер! ФОСТАТА

  3. Да, след такива прекрасни резултати от одита, КТБ се оказа куха като балон. Не трябва да се вярва нито на Хърсев, нито на БНБ. Почти съм сигурен, че всяка от нашите прекрасни български банки е полуизточена от свързани със собствениците им офшорни фирми.

    1. Абе ти може да си почти сигурен, ама фактите говорят точно обратното. От доклада на БНБ, който е ивършен под ръководство на „Делойт“ много ясно се посочва, че няма нито един кредит към свързани лица извън правилата в нито една от проверените 22 банки! Докато при КТБ точно големите експозиции към свързани лица бяха в основата на източването й. Така че, се не се вълнувай излишно.

  4. Тоя Хърсев, след царевицата и ,,Стомана,, Перник стана голям отвертко.

  5. Това е начин да се нвлее капитал в Америка и западна Европа. Нито Америка нито западна Европа изучат конкуренция на технике фирми от страна на компании от источник Европа. Последния пример беше копуването и унищожаването на Нокия от „Другата Неделя“ ,( директора на Микрософт мафия,).

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.