Караянчева за президента Радев: Грозно оскверниха паметта на Апостола

Протестиращи в Украйна нападнаха автобуси с евакуирани от Ухан (ВИДЕО)

РИОСВ – Пловдив състави акт на нарушител, хванат да гори отпадъци в Шекер махала

Защо македонците искали министерство на корабоплаването?

Теменужка Петкова: Изненадана съм, че президентството води разговори за енергийни проекти

Актьорът Павел Попандов поведе съседите си на протест

Турция потвърди възможността за разполагане на американски ракети „Пейтриът“ в Идлиб

Започнаха парламентарните избори в Иран

В Перник недоволстват заради площадка за обезвреждане на химични вещества

Боян Магдалинчев, ВСС: Случаят със съдия Миталов не е прецедент, но голямата публичност е

Виетнам обвини 7 души за смъртта на 39 нелегални мигранти от камиона-ковчег в Есекс

200 затворници в Китай се разболяха от коронавируса

Удължават ареста на директора на ТЕЦ „Бобов дол“

Десетки почетоха жертвите на стрелбата в Ханау

Земетресение от 5,1 по Рихтер разлюля Мексико

Строежът на жилища в София нарасна със 17%

София е на първо място по започнато строителство на нови жилища – 2969 апартаменти и къщи за едно тримесечие.

Издадоха разрешителни за вдигане на 25,3 хил. апартаменти и къщи в страната

Правят 1156 кооперации и еднофамилни сгради

Строителството на жилища нараства с много бързи темпове. Това се дължи на увеличаващото се търсене на нови апартаменти и къщи в София и останалите големи градове на страната, а предприемачите се опитват да удовлетворят желанията на клиентите.

За периода от януари до септември в цялата страната е започнало строителството на 17,1 хил. жилища, което е ръст с 5,4% на годишна база, показват данните на националната статистика. Близо 40% от тези жилища, или точно 6830 броя, се намират в София. Започнатото строителство на нови апартаменти и еднофамилни къщи в столицата е със 17,5% повече от същия период на предходната година.

Само в рамките на третото тримесечие на 2019 г. в цялата страна е започнал строежът на 1156 жилищни сгради със 7021 жилища в тях с 908,6 хил. кв.м обща застроена площ, на 13 административни сгради/офиси с 12,3 хил. кв. м РЗП и на 666 други сгради с 390,7 хил. кв. м РЗП.

Започнатите нови жилищни сгради през третото тримесечие се увеличават с 11,4%, а жилищата в тях – с 18,6%, спрямо същия период на миналата година.

Спрямо предходното тримесечие започнатите жилищни сгради в страната намаляват с 3,9%, но жилищата в тях се увеличават с 24,3%, а разгънатата им застроена площ – с 25,2%. Това означава, че предприемачите изграждат все по-големи жилищни проекти. Това дава възможност да предложат по-изгодни цени, както и модерно и приветливо междублоково пространство на клиентите.

В сравнение с третото тримесечие на 2018 г. започнатите нови жилищни сгради се увеличават с 11,4%, жилищата в тях – с 18,6%, а разгънатата им застроена площ – с 36,2%.

Строителство на най-голям брой нови сгради е започнало в област Пловдив – 200 жилищни и 67 други сгради. На второ място е София (столица) с 198 жилищни, 3 административни и 28 други сгради. Това обаче се дължи на факта, че в Пловдив изграждат много къщи. Ако погледнем започнатото строителство на нови жилища столицата е на първо място с 2969 апартаменти и къщи и е далеч пред всички останали области. На второ място е Варна с 1084 започнати жилища, третото място е за област Бургас с 559 жилища, а Пловдив е чак на четвърто място с 542 къщи и апартаменти.

От януари до септември са издадени разрешителни за стоеж на 25,3 хил. жилища в цялата страна, което е ръст с 6,1% на годишна база, показват данните на Националния статистически институт. Само за София са издадени разрешителни за вдигане на 10,3 хил. жилища, което е с близо 10% повече спрямо същия период на предходната година. За деветмесечието в София са дадени разрешителни за изграждане на общо 713 жилищни сгради – къщи и кооперации.

Само в рамките на третото тримесечие на 2019 г. общините в цялата страна са издали разрешителни за строеж на 1630 жилищни сгради с 9018 жилища в тях и 1,11 млн. кв. м разгъната застроена площ (РЗП), на 23 административни сгради/офиси с 58,4 хил. кв. м РЗП и на 1188 други сгради с 694,7 хил. кв. м РЗП.

Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради се увеличават с 2,5%, броят на жилищата в тях нараства с 6,6%, а общата им застроена площ е с 3% повече. При издадените разрешителни за строеж на индустриални сгради е регистрирано увеличение с 1,7%, а при общата им застроена площ – с 18%. Това означава, че се търсят все по-големи индустриални имоти.

Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в областите София (столица) – 263, Варна – 203, Пловдив – 187, София област – 132, и Благоевград – 111. На база издадените разрешения за строителство най-много жилища предстои да бъдат започнати в областите София (столица) – 3839, Варна – 1385, Пловдив – 859, Бургас – 646, и Кърджали – 521. Данните показват, че в сферата на строителството столицата значително изпреварва останалите градове. Разрешителните за изграждане на жилища в София са близо три пъти повече отколкото във Варна и над четири пъти повече от Пловдив.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.