Студенти от ТУ-София настояват за онлайн провеждане на изпитите

850 студенти на Техническия университет в София се обявиха против присъственото провеждане на изпитите от лятната сесия. Причината - изключително силният страх от заразяване с COVID-19, пишат в студентите писмо, адресирано включително и до премиера Бойко Борисов.

Студентите са се подписали под петиция, с която настояват изпитите да бъдат проведени дистанционно. "Мотивите ни са, че всички ние (приблизително 8000 студенти) ще трябва да влезем минимум 4 пъти в изпитните зали (а някои специалности дори и повече). Нещо повече - ръководството на университета предвижда присъствени форми на контролни, тестове и защити на курсови работи, с което категорично опровергава министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, че в университетите се мисли за здравето на студентите", пише в писмото.

"Простата аритметика показа, че дори да бъдем разпределени в зали по 15 души, в употреба ще влязат стотици зали. Така се достига до въпроса дали ТУ-София разполага с достатъчно хигиенисти, които ще могат в един и същ момент да дезинфекцират наведнъж всички използвани помещения, за да влезе поредна група за изпит", пишат още инициаторите на петицията. Казват също така, че явяването в изпитните зали може да доведе до пламване на огнище в Студентски град, а оттам - в цяла София и България.

"Припомняме факта, че ТУ-София проведе поредица от онлайн кандидатстудентски изпити, а сега се оказва невъзможно да изпита собствените си студенти в електронна среда. Вероятно този поведенчески дисонанс на ръководството е резултат от факта, че за кандидатстудентски изпит всеки заплаща такса, а за явяване на семестриален изпит - не", пишат още студентите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование