Студент повали вълк в горите край Петрохан

Млад ловец покоси едър вълк на лов за диви прасета в Балкана край Берковица. Отстреляният хищник е първият паднал от куршум вълк в Северозапада през този ловен сезон.

Сивият звяр изскочил на мерника на Михаил Лазаров от Вършец в горите до прохода Петрохан. Младежът гостувал на приятели в дружинката на берковското село Бързия и рано сутринта заел посоченото му място за засада. Малко след като гоначите тръгнали кучетата вдигнали стадо диви прасета и изстрелите затрещели из усоите. Минути след канонадата на позицията на Михаил изскочили две сърни, а след тях ловецът забелязал вълк да се промъква из гъстаците.

„Имаше мъгла и звярът се носеше като призрак, под стъпките му даже листата не шумяха. Едва го видях!”, сподели младежът. Лазаров изчакал хищникът да наближи на около 50-60 м, стрелял с карабината си и го повалил на място.След гонката се оказало, че другите ловци са отстреляли 7 диви прасета, но най-много поздрави и похвали получил Михаил Лазаров.

„Звярът е около 40 килограмова вълчица. Отстрелът на вълк е голям късмет, но и майсторство. А за млад ловец е направо страхотен успех. Още повече, че това е първият лов на Мишо с карабина и първият изстрел с нея!”, коментираха от дружинката. Михаил Лазаров е студент последна година по специалността „строително инженерство”. Той е ловец от три години и наследник на стара ловна фамилия. С пушки в горите бродят и баща му Иван Лазаров, който е кмет на Вършец, и 73-годишният му дядо Ангел.

Коментари

Задължително поле