Султанит - хамелеонът

Има само едно находище в света

Кристалът е с голяма твърдост и лесно се поддържа

Изумруд денем, рубин нощем, на лампа - с цвят на кехлибар. Вземаш един камък, а получаваш шест различни цвята. Султанитът е открит относително скоро и магическите му свойства тепърва се разкриват. Той е един от най-редките скъпоценни камъни - има го само в една мина в Турция. С този минерал, който мени цветовете си в зависимост от източника на светлината, ще запознаем читателя в поредицата “Магията на камъните”.

Султанитът е камък толкова блестящ, че е достоен само за султана. Или за общо 36-имата султани в историята на Отоманската империя. Оттам идва името на този кристал, който мени цвета си като същински хамелеон. Султанитът е много рядък подвид на минерала диаспор.

Характерни за него са смяната на цвета при различна светлина, блясъкът и издръжливостта му. Той е с твърдост 6,5-7 по 10-степенната скала на Моос. Променливостта на цветовете му се дължи на микроскопични включвания на манган в състава му.

Находище на султански камък има само в една мина в света. Тя се намира в планината - на 1200 м. надморска височина край турското анадолско с. Селимие. Султанит се е добивал там в минимални количества и от отделни миньори и за първи път е бил фасетиран в края на 1970-те. Комерсиално започват да го копаят едва от 2006 г. За да достигнат до съкровищните жили, миньорите трябва да извадят тонове руда. Едва 50% от добива е подходящ за обработка. От тях около 98% се губи при шлифоването. Въпреки - или може би именно затова, че е толкова рядък - славата на султанита расте и днес е един от най-популярните камъни за бижутерите и техните ВИП-клиенти.

Залежи на диаспор, който не притежава вълшебната красота и изменчивост на цветовете на султанита, има в Урал, Якутия, Азербайджан, Узбекистан, САЩ и Китай. Не само султанитът, но и по принцип камъните с променящ се цвят са рядкост. Такъв е александритът: на слънчева светлина е зелен, а на изкуствена - червен. Някои видове флуорит, гранат и сапфир също променят цветовете си.

За разлика от всички тези минерали, султанитът грее в много повече цветове. Светочувствителността му позволява да прояви много повече и по-тънки нюанси, особено когато е поставен на смесено осветление. Един и същи кристал може да бъде жълт, розов, оранжев, яркозелен, масленозелен, малинов и прасковен - при това в рамките на един ден. А може и да блести във всичките тези цветове едновременно, отразени в многобройните му призми. Колкото повече карата е, толкова добре се вижда и по-силен е този ефект.

100% естествен

Султанитът е от малкото скъпоценни камъни, които не се подлагат на никаква допълнителна обработка. Стандарт в ювелирното изкуство е над 90% от всички скъпоценни камъни да преминават през някакъв вид обработка за подобряване на качеството. В Индия от повече от 4 хил. години нагряват скъпоценните камъни, за да подобрят цвета им. Намасляването, за да стане кристалът по-прозрачен, също се практикува отдавна - от поне 2 хил. години използват се и по-съвременни методи, с които скъпоценните камъни да придобият по-добри ювелирни качества. Тези техники се смятат за толкова естествени, че дори не се споменават от търговците.

Не е известно камъкът да има лечебно въздействие върху човешкия организъм. Литотерапевтите не го използват, но пък султанитът притежава едно много важно качество.

Предупреждава, ако ни грози беда

Малко са минералите, за които се твърди че могат да предупредят собственика си за предстоящо нещастие. Един от тези магически закрилници е султанитът. В случай на настъпваща трагедия или опасност камъкът се напуква безпричинно, дори може да се раздроби на малки парченца.

Не е нужно да се зарежда или програмира с някакви ритуали, защото е естествен мощен защитник.

Султанитът подпомага развитието на психичните способности, увеличава астралната сила, укрепва амбицията, интелекта, любовта към живота и добрите емоции.

Той е незаменим талисман за хората с творчески професии. Носи им късмет и им дава вдъхновение. Дори и неопитният мислител може да получи философски прозрения под негово въздействие. Султанитът е покровител на нестандартното мислене, притежателят му започва да се отличава с оригиналност и смелост на идеите. Той непрекъснато ще върви напред, ще завършва започнатите проекти и ще се заема с нови, още по-дръзки планове.

Отрицателната енергия на врагове, клеветници, енергийни вампири и завистници е безсилна за човек, закрилян от такъв талисман. Затова именно хамелеонският камък се разчупва при наближаваща беда - той поглъща прекалено много лоши вибрации, докато накрая се разпадне.

Този скъпоценен камък е ключалката, през която може да надникнете в бъдещето. Стига да знаете как.

 

Не използвайте ултразвук

Чисти се с мека четка за зъби

Един и същи пръстен със султанит мени коренно цветовете си при естествена и изкуствена светлина.

Въпреки че султанитът е доста здрав камък, все пак избягвайте да го излагате на въздействие с химикали, екстремни температури и температурни разлики или удар. Мийте го с мек сапун и хладка вода, ако се налага изтъркайте внимателно задната страна на камъка с много мека четка за зъби и подсушете. Никога не го чистете с ултразвук.

 

Вълшебен е за Огнените и Земните знаци

Телецът и Козирогът стават още по-практични

Колкото по-дълго се носи, толкова по-силно става благотворното влияние на султанита.

Огнените знаци Лъв, Овен и Стрелец непременно трябва да имат такъв талисман, за да развият скритите си таланти. Те могат да придобият дарбата на ясновидството и да засилят още повече интуицията си.

Козирогът, Девата, Телецът ще станат практични, ще се научат да не се притесняват от дреболии и да тушират недостатъците в характера си.

Останалите знаци също могат да носят султанит, но той няма да има силен магически ефект върху тях.

 

По въпроса за ментетата

Купувайте от производителя

Всъщност най-голям шанс да си купите фалшив султанит имате тъкмо в Турция. Непочтени търговци продават китайски ментета на цената на естествения камък. Убедителни имитации на султанит се произвеждат от синтетичен кубичен цирконий, към който се добавят елементите неодим (Nd) и празеодим (Pr), които причиняват промяната в цвета. Фалшивият султанит “се държи” почти като естествения - зелен е на флуоресцентно осветление и биренокафяв, когато е под светлината на електрическа крушка.

Тъй като залежи на диаспор с променлив цвят и ювелирно качество има само в една мина в света, а правата над нея са откупени през 2006 г. от една-единствена компания, то всичкият новодобит султанит е с производител Zultanite Gems, LLC. Най-сигурният начин да купите естествен султанит е, ако го вземете директно от производителя. Това не означава, че в Турция, а и по света, не са останали кристали, извадени и обработени преди 2006 г.

ИНТЕРГЕОРЕСУРС - ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com

тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл