Суперхраните и ползите от тях

Суперхраните! Не случайно в това наименование има думата „супер“. Това са храни, богати на вещества, изключително полезни за здравето и организма ни. Тези храни са пълни с витамини, минерали, антиоксиданти и други важни хранителни вещества, които ни изпълват с енергия, засилват имунитета ни и намаляват риска от хронични заболявания. Но кои са най-популярните суперхрани и колко достъпни са те за средностатистическия човек? Нека разберем. 

Плодовете 

Някои от най-известните суперхрани включват горските плодове, а именно - боровинките, малините и къпините, или по модерен начин казано – „беритата“. Тези плодове са чудесен избор за всеки, който иска да се погрижи за здравето си. Те са неповторим източник на фибри и са нискокалорични, което ги прави пръв приятел на всеки, захванал се с диета. Дребните плодчета са също така страхотен начин да подобрите храносмилането си. 

Листните зеленчуци 

Спанакът, къдравото зеле (кейл) и броколите също се нареждат в графата „суперхрани“. Тези зеленчуци са пълни с витамини и минерали като витамин С, витамин К и желязо. Също така, листните зеленчуци имат противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на риска от хронични заболявания като рак и сърдечни заболявания. 

Ядки и семена

Ядките и семената са чудесен източник на здравословни мазнини, като омега-3 мастни киселини, които могат да помогнат за подобряване на здравето на сърцето и да намалят риска от сърдечни заболявания. Бадемите, орехите и ленените семена са поредните съкровища, които човек може да има в кухнята си. Те също са добър източник на протеини и фибри, което ги прави чудесен избор за вегетарианци и вегани. 

Риба

Поради високото си съдържание на омега-3, рибата гордо се присъединява към суперхраните. По-мазничките риби като сьомгата, скумрията и сардините са пълни със страхотни хранителни вещества, които имат положителен ефект върху общото ни благосъстояние. Освен това, рибата е чудесен източник на протеини, витамин D и селен. 

В допълнение към ползите, споменати по-горе, суперхраните имат изключително благоприятен ефект върху регулиране на теглото и сваляне на излишните килограми. Повечето суперхрани са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри. Имайки това предвид, ние можем да ги включим към диетата си, като те ще ни помогнат да сме сити без да увеличаваме драстично дневния си прием на калории. Освен това е доказано, че много суперхрани имат положително въздействие върху метаболизма. Включването на суперхрани като част от здравословна диета и начин на живот със сигурност може да помогне за регулиране на теглото и да подобри цялостно здравето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл