Сфалерит: измамникът

Наличието на голям процент желязо прави сфалерита черен и напълно непрозрачен. Такъв сфалерит се нарича марматит. Оранжевите кристали са кварц.

Има находища на зелен сфалерит в Родопите

Продължаваме поредицата "Тайните на камъните" с един изключително интригуващ минерал. "Измамникът" е прозвището на сфалерита. Дори най-опитните магове избягват да работят с него, защото на сфалерит не може да се заповядва. Но в качеството си на амулет е благ и надежден защитник.

В суровия си вид е суров на вид - сивкав и видимо неразличим от галенита, който е важен източник на олово и сребро. Не е сред известните минерали, като ахата или нефрита, не е и скъпоценен камък, като изумруда, сапфира и рубина. Но обработен по правилния начин заслепява с красотата си и дори ги надминава по хубост.

Химическата му формула е (Zn,Fe)S - цинков или железен сулфид. Този минерал е най-важната цинкова руда. В зависимост от наличието на желязо може да бъде сив, черен и непрозрачен или цветен и прозрачен, дори кристално чист. Например в естествена форма можем да го видим и като червена като пламък скала. Името му произлиза от гръцката дума "сфалерос" – измамен, лъжлив, предателски, тъй като се смесва с много други минерали. Негов кръстник е германския минералог д-р Ернст Фридрих Глокер, който му дава името през 1847 г.

В най-чистата си форма сфалеритът е бял. В зависимост от примесите е в различни цветове: от кехлибареножълто до тъмночервено, тъмнокафяво, сиво, черно, зелено. Червения го наричат „фалшив рубин“, тъй като много прилича на скъпоценния камък. Наличието на голям процент желязо прави сфалерита черен и напълно непрозрачен. Такъв сфалерит се нарича марматит.

Доста мек материал е и затова не се използва често в бижутерията - твърдостта му по скалата на Моос е 3-4 единици. По тази причина много лесно може да се разпознае дори само на външен вид, тъй като повечето шлифовани сфалерити са белязани от малки драскотини и очупвания по ръбчетата. Другото характерно за сфалерита е, че има диамантен блясък. Разсейва светлината четири пъти повече от диаманта – и сияе 4 пъти повече. А под ултравиолетова светлина флуоресцира в оранжево-жълто.

Най-скъпият сфалерит е прозрачен, като най-търсен цвят е яркооранжевият с огненочервени проблясъци. Цената му е около 220 лв. за карат. Следващи по ценност са зеленият и жълтият. По-убитите цветове - тъмнокафяво, например - са с по-ниска стойност.

Въпреки, че е толкова крехък, сфалеритът се използва за бижута, понеже е изумително красив - особено, когато има повече от един нюанс и когато е обработен като брилянт. Най-често се монтира във висулки и пръстени и по-рядко се прави на обици. Причината е в това, че при обиците размерите са по-малки и е по-трудно камъкът да се фасетира, без да се счупи. Обикновено сфалеритът се поставя на сребро. Не е особено евтин - например, пръстен със сфалерит може да струва около 180 лв., като цената му може да стигне до няколко хиляди.

Сфалеритът невинаги е подходящ подарък. Някои хора са традиционалисти и предпочитат по-известен камък, така че може да не оценят факта, че са притежатели на доста рядък и неизвестен минерал. Други, по-небрежни, може да не успеят да го опазят и да се разочароват от това, че прекрасното им бижу се е надраскало. Всяко допълнително полиране крие риск от счупване, така че и това не е много препоръчителна опция.

В повечето рудни находища се намира заедно с галенита. Като полускъпоценен камък е разпространен в това число в Германия, Испания, Швейцария, в цяла Източна Европа, Русия, Перу, САЩ и др. В България сфалерит има в Мадан, Смолянска област. Българският по-често е зелен, но има и рубиненочервени камъни с най-високо ювелирно качество.

 

Со кротце, со благо

Нежни грижи за миниатюрното слънце

Камъкът, който прилича на пламнало по залез слънце, изисква нежни грижи.

Може да го надраскате дори, ако решите да го изтриете от прахта, защото прашинките са по-твърди от сфалерита. Топнете го първо в хладка сапунена вода, изплакнете хубаво, след което го избършете с мека кърпа.

Никога не го почиствайте с ултразвук или пара.

Приберете го в кутийка за бижута, увит в меко парче плат, защото останалите ви бижута ще го надраскат. Не го носете, докато спортувате. Сваляйте го, ако си поставяте крем или парфюм.

Не го излагайте дълго на ярко слънце и го пазете от резки температурни промени.

 

Отнема късмета от Скорпиона

Покровител на Близнаци и Телци

Все още не е проучено напълно въздействието на сфалерита върху зодиакалните знаци. Засега на астролозите е известно, че сфалеритът помага на Телците. От него представителите на Земния знак черпят увереност, целенасоченост и късмет - три неща, които ще доведат до благоприятно развитие на всякакви техни начинания.

Сфалеритът помага и на Близнаците. На тях той дава вдъхновение, но и устойчивост на интереса. Благодарение на сфалерита непостоянните Близнаци по-успешно се концентрират върху най-важните си цели.

Известно е със сигурност, че сфалеритът е противопоказан за Скорпионите, на които буквално може да отнеме късмета.

 

Бумеранг за злите мисли

Магьосниците го избягват

Сфалеритът има приложение в черната магия. Но дори най-опитните черни магове го избягват, защото действието му е малко непредсказуемо. Експертите не препоръчват да се извършват никакви магически ритуали с черен сфалерит. Особено такива, свързани с причиняване на вреда на друг човек. Минералът ще върне с двойна сила негативната енергия към този, който е извършил церемонията. Камъкът улавя всички нечисти подбуди, като користност, завист или алчност, и ги обръща срещу поръчителя на магическия ритуал. Сфалерит се използва предимно за общуване с неземни сили и призоваване на духове, но това също не е никак безопасна практика.

Съвсем друго е поведението му, когато е в качеството на амулет. Той защитава притежателя си и му дава увереност в собствените сили. Помага му да постигне успех в личните и служебните дела, развива у него постоянство и лидерски качества.

За талисман може да се използват всички цветове сфалерит, с изключение на черния, наричан мармарит. Белите сфалерити предпазват от магии и уроки, като нанасят вреда на недоброжелателя. Жълтите носят ведрина на душата, спокойствие и хармония. Те са подходящи за агресивни личности, тъй като успешно разсейват пристъпите на раздразнение.

Сфалеритът засилва имунната система и повишава жизнения тонус. Навремето черният сфалерит се е използвал срещу простудни заболявания. С жълтия лекували проблеми със зрението. Белите и бледожълтите минерали се прилагали като лек против всемирна тъга и депресия, но също и срещу тревожни състояния и емоционален стрес. Смятало се, че помагат и при безсъние. Заради дезинфекциращите свойства на цинка, от сфалерит се приготвяли отвари и тинктури за очистване на кръвта и лечение на проблеми на стомашно-чревния тракт.

ИНТЕРГЕОРЕСУРС - ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com

тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело

Коментари

Задължително поле