Събраха над 459 млн. лв. от пътни такси за първата половина на 2024 г.

290 млн. лв. са постъпленията от тол, близо 155 млн. лв. от винетки, а над 14 млн. лв. от глоби

От началото на годината до 30 юни са продадени 3 088 633 броя е-винетки за 154 856 580 лв. Най-предпочитана от шофьорите е годишната винетка. До момента са купени 1 493 008 броя, съобщиха от АПИ. Те са и най-изгодни за шофьорите, тъй като за ден ползване на цялата републиканска инфраструктура пътната такса е около 24 стотинки. След годишните винетки най-купувани са седмичните – 1 008 534 бр., следвани от уикенд винетки – 278 279 бр., месечните – 260 645 бр. и тримесечни – 48 167 бр.

За втора поредна година цените на е-винетките за леки автомобили остават непроменени. Годишната е 87 лв., тримесечната – 48 лв., месечната – 27 лв., седмичната - 13 лв., а уикенд винетката е 9 лв.

Приходите от тол от 1 януари до 30 юни са 290 413 082,7 лв. От тях 26 881 672,72 лв. са от маршрутни карти, а 263 531 410,08 лв. от тол декларации. От контролната дейност - наложени компенсаторни такси и актове за установяване на административни нарушения, са събрани над 14 млн. лв. С това общите приходи от пътни такси – е-винетка, тол и контролни дейности, през първата половина 2024 г. са над 459 млн. лв.

Предвид активния летен сезон, когато много хора тръгват на път, Националното тол управление напомня, че на интернет страницата www.bgtoll.bg от бутона „Проверка на винетка“, след въвеждане на регистрационния номер на автомобила и държавата, в която е регистриран, всеки шофьор може да провери крайния срок на електронната винетка, независимо откъде е купена. Статусът може да е „активен“, „с изтекъл срок“ или „неизползван“ в случаите, когато винетката се взима с отложен старт до 30 дни от началната дата на валидност.

Националното тол управление апелира потребителите при купуване на е-винетка да използват сайта www.bgtoll.bg или мобилното приложение, както и останалите канали за продажба на АПИ – на гише срещу плащане в брой или чрез терминал за самотаксуване – с карта. Гишета са разположени на основните гранични контролно-пропускателни пунктове, както и в 27-те областни пътни управления в цялата страната. Терминалите за самотаксуване са 461. Електронни винетки може да бъдат купени и от партньорската мрежа на Агенция „Пътна инфраструктура“.

При купуването на е-винетка е необходимо потребителите внимателно да преглеждат и проверяват въведената от тях или от съответния служител информация преди да потвърдят финалното плащане за електронната винетка. Отговорността за попълване на коректна информация за номер на пътното превозно средство, категорията му и периода на валидност на винетката е на собственика или ползвателя му. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата такса за съответния автомобил.

Вписването на символите от регистрационния номер може да бъде и на кирилица, и на латиница, но да съответства на символите в самия регистрационен номер. При изписването на номера се въвеждат само букви и цифри. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. За цифра от номера трябва да се изпише 0 (нула), а за буква „О“. В случай че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал, те не се въвеждат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции