Съветът на доктор Емилова: Здравословният живот спасява и от хипертония

Диагнозата не е “присъда до живот”

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 47 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Високото кръвно налягане (хипертония) е един от най-често срещаните здравословни проблеми при хората в развития свят. Честотата на случаите с хипертония в последните близо 50 години непрекъснато нараства, като се наблюдава и “подмладяване” - заболяването се отключва във все по-млада възраст. С времето, особено ако не се лекува адекватно, хипертоничната болест води до сериозни усложнения, инвалидизиране и по-ранна смърт.

Причините за високото кръвно могат да бъдат най-различни и често е трудно да се определи коя от тях е водеща, тъй като те действат комплексно. Обездвижването в големите градове, продължителният стрес, наднорменото тегло, неправилното хранене с излишък от животински продукти и сол са само някои от факторите, заради които кръвното налягане може да навлезе в опасните граници. Елиминирането само на една или две от причините рядко води до незабавно нормализиране на кръвното, и така то се превръща в здравословен проблем.

Хипертонията може да се отключи като резултат от други заболявания (бъбречни, ендокринни), или да възникне като самостоятелен проблем. Понякога предразполагащ фактор за появата му е наследствеността, но това не бива да създава чувство за предопределеност, тъй като дори и в тези случаи то може успешно да се лекува с природни методи.

Лечението с тях задължително трябва да започне в медицински център, под лекарски контрол. От ключово значение е правилното дозиране на медикаментите. Някои могат да се спрат, но има и такива, като бета-блокерите, чийто прием трябва да бъдат продължен, защото рязкото им елиминиране крие сериозни рискове за здравето. Крайната цел е поддържането на нормално кръвно налягане без лекарства или с минимални дози от най-подходящия медикамент. За постигането є пациентите с хипертония често се налага да направят няколко дълги гладолечебни курса, съблюдавайки между тях принципите на природосъобразното хранене. Само така кръвното налягане може по естествен начин да се поддържа нормално дълги години. Доказва го опитът на медицинския ни център- хиляди пациенти от цял свят, след многократно приложение на програмата, имат нормално кръвно налягане без никакви лекарства.

Още една от добрите новини, свързани с хипертонията е, че диагностиката е сравнително лесна и обикновено се свежда до отчитане на нивата с домашен апарат. Едно измерване не винаги е достатъчно, за да се заключи, че се касае за хипертонична болест, но това би следвало да изостри вниманието ни, за да проследим отново показателя в най-близко време. Важно е измерването да става в относителен покой. Физическите натоварвания, нервното напрежение, кафето и цигарите силно влияят и могат да дадат лъжлива представа за хипертония при хора с иначе нормално кръвно в спокойно състояние. От друга страна, дори еднократно измерените много високи стойности, особено придружени от симптоми са признак на хипертонична криза, налагаща незабавна лекарска намеса.

Когато се установи трайно повишаване на кръвното налягане, преценката относно медикаментозното лечение се прави в зависимост от възрастта и придружаващите заболявания. При млади хода, където съдовият риск е нисък, може да се изчака по-дълго, преди да се даде лекарство. През това време е задължително да се опита промяна в начина на живот с корекция на вредните навици.

Ако тези средства не подействат, лекарствата за хипертония обикновено се изписват не за месец-два, а се пият през целия живот - с промяна във вида, дозировките и начините на приемане. Почти всяко от тези лекарства притежава странични действия, част от които неминуемо с времето се реализират. Така се отключва поредица от нови заболявания, увреждащи иначе здравите органи. От друга страна нелекуваното високо кръвно налягане дава множество усложнения - сърдечни, бъбречни, съдови и др., често водещи до загуба на зрение, крайници и др. То увеличава риска от внезапни и сериозни инциденти - инфаркти и инсулти, които са сред най-честите причини за смъртност в съвременния свят.

За щастие съществуват много начини, с които да повлияем на кръвното налягане, без да прибягваме до лекарства. Ако имаме излишни килограми, задължително трябва да предприемем мерки, за да ги свалим. Да подобрим двигателния си режим също е добра идея. Понякога 10 хиляди крачки дневно могат да са напълно достатъчни. Намаляваме алкохола и кафетата и спираме цигарите! Пълноценният сън е от изключително значение. Необходими са ни поне 7 часа в интервала от 22 ч. до 7 ч. сутринта.

Много е важно как ще подбираме храните. Животинските продукти съдържат вещества, повишаващи нивата на стресовите хормони, свиват кръвоносните съдове и напрягат нервната ни система. Поради това трябва да ги избягваме, заменяйки ги с разнообразни постни ястия и сурови растителни храни. Солта трябва да бъде сведена до минимум - само в готвената храна, докато суровите салати е добре да свикнем да ядем без никаква сол. Може обаче да ги овкусяваме с прясно изцеден лимонов сок или сушени подправки.

Природата също ни предоставя средства, с които лесно да повлияем на кръвното си налягане и в двете посоки. Машерката и розмаринът, приготвени като чай или под формата на аромати, леко повдигат кръвното, а чесънът, глогът, босилекът и салвията го понижават. Чаят от каркаде (хибискус) е също мощно и изпитано средство срещу хипертония. Сокът от червено цвекло, заради естествените си нитрати, също има съдоразширяващо и хипотензивно (понижаващо кръвното) действие. Всички треви, добавки и екстракти, с отпускащо и успокояващо влияние върху нервната система, действат благоприятно и на кръвното налягане.

Понякога е по-лесно да спазваме постите. Така организмът ни може да се пречисти физически и духовно, да свали някой и друг излишен килограм, да подобри отклонените кръвни показатели и да засили имунитета си. Това е от изключително значение в условията на вирусна пандемия, когато следва да разчитаме най вече на собствената си естествена защита.

Съавтор на статията на д-р Емилова е д-р Красимир Милев 

Той е първият лекар, започнал работа с нея преди 22 години. Като главен лекар на медицинския център, прилага натуралните форми на лечение на десетки хиляди свои пациенти, помагайки им да достигнат естественото равновесие на организма, наречено здраве. През 2014 г. д-р Милев получава докторска степен от Борда по алтернативна медицина в Калкута и става член на Международната организация на холистичните терапевти.

Коментари

Задължително поле