Съветът на ЕС удължи икономическите санкции срещу Русия

Снимка: Архив

Съветът на ЕС приложи решението на Европейския съвет за удължаване на икономическите санкции срещу определени области на руската икономика до 31 януари 2020 г.

В съобщение на съвета се отбелязва, че решението е свързано с доклада на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон пред Европейския съвет от 20-21 юни за изпълнението на споразуменията от Минск, съобщи БТА. Европейският съвет призова преди дни за незабавно възобновяване на усилията за преговори за прилагането на споразуменията от Минск и за мерки, насочени към възстановяване на доверието между страните.

Икономическите санкции включват ограничаване на достъпа до първичните и вторичните капиталови пазари на ЕС за пет големи руски държавни финансови организации и техните мажоритарно притежавани дъщерни фирми, установени извън ЕС, както и на три големи руски дружества в областта на отбраната и три големи енергийни дружества, се посочва в съобщението.

Санкциите обхващат също забрана за износ и внос на оръжия; за износ на изделия с двойна употреба за военни цели или за военни крайни потребители в Русия; ограничаване на достъпа на Русия до определени чувствителни технологии и услуги, които могат да бъдат използвани за проучвания за добив и за производство на нефт.

Коментари

Задължително поле