Съдията, който се оказа муле за наркотици

В света на футбола има много съдии, които ще бъдат помнени с десетилетия. Такъв е Пиерлуиджи Колина. Италианецът всяваше респект с всяко свое действие на терена, без значение дали то е било правилно или не. Колина бе и остава пример за това как трябва да изглежда, а и да се държи реферът по време на мач.

На обратния полюс обаче примерите са много повече – Майк Райли, Том Хенинг Овребро, Байрън Морено. Последният е може би най-недолюбваният човек на Апенините.

Еквадорецът съсече грозно Италия на Мондиал 2002 срещу домакините от Южна Корея. Това коства отпадането на „адзурите“ още на 1/8-финалите, а въпросният мач предизвика куп дискусии. Причината - редовен гол на „адзурите“ бе отменен, Франческо Тоти беше изгонен за симулация, въпреки че повторенията показаха, че той губи равновесие и пада, а азиатците получиха спорна дузпа и в крайна сметка спечелиха с 2:1 след продължения. Всичко това запечата мача в скандалните футболни досиета.

По-късно Морено сам призна грешката си: „Чаках решението на моя помощник. Бях критикуван, че отмених гола на Дамяно Томази. Признавам, че това беше грешка, но отговорността беше на страничния рефер.”

Тогавашният селекционер на „сините“ Джовани Трапатони обаче усети на къде отиват нещата още преди срещата от елиминационната фаза.

moreno23

Всичко се влоши, когато няколко часа по-рано другият домакин Япония отпадна – обясни години по-късно специалистът. - Казах на моя помощник Пиетро Гедин, че това е лош знак. Изчакай, да видиш какво следва...“

Въпреки че на Ботуша бяха бесни, това далеч не остана последната издънка на южноамериканския съдия. По-късно той бе наказан от ФИФА за 20 мача, след като дава 13 минути продължение на двубоя ЛДУ „Кито“ - „Барселона“ (Еквадор) от първенството в родината му. Тогава домакините спечелиха с 4:3 с гол в 101-ата минута, въпреки че в края на мача самият Морено отсъди 6-минутно добавено време. В срещата имаше две спорни дузпи, а реферът изгони и двама играчи на гостите. И всичко това по време, когато еквадорецът се кандидатира за консул на столицата Кито.

При завръщането си на терена Морено отново бе във „форма“ - изгони трима играчи на „Депортиво“ (Кито) в двубоя с „Депортиво“ (Куенка).

Всички тези скандали доводоха до оттеглянето на съдията от професионалния футбол, когато той бе още на 36 години.

Заслужавах по-добри оценки през годините, защото вярвам, че се справях добре – обяснява Морено. - С подобни оценки е трудно да се върна в ранглистата на ФИФА, затова пенсионирането е най-добрият ход.“

След неговото оттегляне той работи като футболен анализатор в родината си, а по-късно и съдбата си върна за онази тесла срещу „адзурите“. Морено участва в редица комедийни предавания в Италия, където самият той се иронизира за грешките през 2002 година.

Но най-интересното тепърва предстоеше. През 2010 година Италия ликува, вендетата бе пълна. Морено бе заловен на летище „Кенеди“ в Ню Йорк при опит да внесе в страната близо 6 кг хероин. Наркотикът бе разпределен в 10 отделни торбички по тялото на съдията – по корема, гърба и двата крака. Служители на летището признаваха, че пътникът е бил видимо нервен при проверката, което само е събудило подозренията, че извършва нещо незаконно.

Шест килограма наркотици? – учудва се при новината стражът на „адзурите“ Джанлуиджи Буфон. - Мисля, че Морено ги имаше още през 2002 година, но не под бельото, а в кръвта.“

През 2011 година Морено бе осъден на едва 2 години и половина затвор, въпреки че законът предвижда присъда до 10 години.

Той беше бедствие тогава, доказва го и сега – изригна след новината за присъдата бившият национал на Италия, защитникът Кристиан Панучи. - Имаше за цел да ни елиминира тогава и го направи. Той е бандит. Погледнете снимките от мача, той беше твърде дебел, за да бъде рефер.“

Сега следите на Морено се губят. В Италия обаче той е помнен и до днес, а неговото име си остава синоним на некадърен съдия.

Наскоро от ръководството на третодивизионния „Юве Стабия“ нападна местната футболна централа, след като отборът бе порязан от съдия в мача с „Реджина“.

Следващият път изпратете Байрън Морено“, гласеше лаконичният коментар по темата от страна на домакините...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят