Съдовият хирург д-р Ангел Григоров: Над 70% е венозната патология в България

Съдовият хирург д-р Ангел Григоров се включва в Национална информационна кампания „Вземи краката си в ръце“.Тя е организирана от Българско национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия, подкрепена от фармацевтична фирма " Servier" и venite.bg. Целта е профилактика и превенция, тъй като през лятото венозната патология се увеличава и обостря.

"Хроничната венозна болест е не само разширени вени, тя е и оток на крайниците и клапанна недостатъчност в различните стадии на заболяването", казва специалистът д-р Ангел Григоров.

Безплатните профилактични прегледи ще се проведат в осем града. Във Велико Търново д-р Григоров ще преглежда пациенти на 19 и 26 юни от 14: 30 часа в ДКЦ към МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

"Масово в България няма профилактика на съдовите заболявания, което е изключително важно. Хората са свикнали да търсят помощ, едва когато е назрял голям проблем", коментира д-р Григоров.

Той допълва, че безплатните профилактични прегледи са един от начините за подтикване на пациентите към превенция и навременно лечение на заболяванията и са задължителни поне веднъж годишно.

Според проучвания, над 60 - 70 % е венозната патология в България. От тези 60 %, едва 2-3 % от пациентите следят и лекуват заболяването.

"Възрастова граница за заболяванията на съдовата система няма. В момента имам пациент, който е на 12 години. Обикновено при жените възрастовата граница е по-ниска , между 40 -50 години. За мъжете е малко по-висока, но това е относително. В момента в България се наблюдава спад на долната граница на абсолютно цялата патология - венозна и артериална", казва д-р Григоров.

Медикът напомня, че ранната профилактика коства по-малък финансов ресурс на пациента. Венозната патология в 50- 60 на сто от случаите е козметична.

"Има различни видове упражнения, които могат да се препоръчат за намаляване на рисковете и усложненията от разширените вени", подчертава още съдовият хирург д-р Григоров.

Коментари

Задължително поле