Съдът на ЕС решава за такса „сградна инсталация”

Подобни производства продължават около 3 години

Съдът на Европейския съюз ще тълкува дали е допустимо начисляването на такса “сградна инсталация”, когато отделните потребители са се отказали от централното отопление. Това съобщиха от “Сдружението за правна помощ на потребителите”. Тълкуването на съда се налага след запитване на българските съдилища за това как да се прилага правото на ЕС в наши условия при доставката на централно отопление на потребители. То е по повод дело на “Сдружението за правна помощ на потребителите”, според което се наблюдава пробив в наложената практика българският съд да тълкува разпоредбите на правото на Европейския съюз.

Сега Съдът на ЕС трябва да даде задължително тълкуване и относно това дали е допустимо плащането на топлинната енергия за сградна инсталация да се разпределя пропорционално на отопляемия обем на имотите по проект, без оглед на реално отдаденото количество топлинна енергия в обекта.

“Тези производства траят около 3 години, защото процедурата е много тежка, тъй като в нея участват всички държави членки на ЕС”, обясни за “Труд” адв. Димитър Деков, председател на сдружението. По думите му, тълкуването на Съда на ЕС след това става задължително за всички страни в съюза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България