Съдът отмени забраната за достъп до Пречиствателната станция на Ветко Арабаджиев на Елените

Ветко и Маринела Арабаджиеви. Снимка: Архив

Пловдивският административен съд отмени забраната за достъп до Пречиствателната станция на Ветко Арабаджиев на Елените. Тя беше издадена от РИОСВ – Бургас, с цел да се спре замърсяването на Черно море с отпадни води. В хода на делото обаче експертите казват, че от ограничаването на достъпа по Пречиствателната станция замърсяването може само да се увеличи.

Капацитетът на станцията на Елените е недостатъчен да поеме отпадните води от този курорт и от Свети Влас и замърсяването на морето е факт, по който и фирма „ПСОВ Елените“ ЕООД, която ползва съоръжението, не спори. Дружеството е регистрирано на адреса на седалището на „Виктория Груп“ на бул. „Мария-Луиза“ в Пловдив.

Спорен е обаче ефектът от ограничителната мярка, защото след налагането й обемът на постъпващите в станцията води не е намалял, тъй като служителите, извършващи поддръжка и оглед на пречиствателните съоръжения, не са в състояние да контролират постъпващите количества. А един от свидетелите по делото твърди, че в резултат на наложената мярка „констатираното незадоволително пречистване на отпадъчните води всъщност може да стане по-незадоволително“.

Така заповедта е отменена с решение, което подлежи на обжалване пред ВАС.

Коментари

Задължително поле