Съд в Китай осъди на доживотен затвор бивш японски политик за дрога

Съд в Южен Китай даде доживотна присъда на бивш японски политик за опит да контрабандира дрога, скрита в подметки на обувки, предаде АФП.

Такума Сакураги (76 г.) бе заловен на летище през 2013 г. с 3,29 кг метамфетамин, скрит в дръжката на куфара и в подметките на дамски сандали в него.

Японецът, който е бивш общински съветник в префектура Аичи, се опитал да излети от Гуанчжоу за Япония през Шанхай.

На процеса той каза, че бил помолен да пренесе куфара в Япония от познат нигериец, без да знае, че в него има наркотици.

Малиец и гвинеец били задържани от полицията няколко седмици след японеца, като се смята, че те са пакетирали дрогата в куфара. В домовете им били открити още 18 грама метамфетамин.

Сакураги бил в Китай по частен търговски бизнес, когато бил арестуван.

Малиецът също получи доживотна присъда, докато гвинеецът бе осъден на смърт с двегодишно отлагане на изпълнението, което в повечето случаи означава доживот.

Решението на съда в Гуанчжоу идва ден след като в северната провинция Хъбей присъди за затвор получиха 9 души заради продажба на фентанил на американци. Това бил резултат от първото съвместно американско-китайско разследване, свързано със смъртоносния опиоид.

Коментари

Задължително поле