Създават военномедицински университет

Правителството подкрепя идеята на ВМА за създаване на военномедицински университет. Това стана ясно при откриването на новата клиника по нефрология (бъбречни заболявания) към ВМА, на което присъстваха директорът на лечебното заведение професор Николай Петров, премиерът Бойко Борисов и здравният министър д-р Петър Москов.

До момента на няколко пъти подобно предложение беше споменавано от проф. Петров, но едва днес то бе официално бе одобрено и от премиера.

„Радвам се, че в Деня на народните будители ние получаваме и вашата подкрепа на инициативата ни с министър Николай Ненчев за създаване на военномедицински университет. Целта е да обучим военни лекари, да им сложим пагоните и да наситим частите с кадри“, обърна се към премиера началникът на ВМА. Той поясни, че подобни университети има в съседните ни Румъния, Сърбия, Гърция и Турция.

„Тук се готвят да обучават доктори, военни, което е много важно за армията“, подчерта Борисов.

От ВМА казаха, че в началото на октомври е имало визита на сръбска делегация, включваща представители на белградската ВМА. По време на срещата било договорено сътрудничество между двете страни по отношение на обучението на военните лекари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве