Създадоха министерство на обществената сигурност в Бразилия

Бразилия

Правителството на Бразилия обяви създаването на министерство на обществената сигурност, което ще координира борбата срещу организираната престъпност, с която полицията не успява да се прави в редица щати, предаде Франс прес.

Съобщението бе направено десет дни, след като президентът Мишел Темер подписа указ, с който армията поема командването на операциите по сигурността в щата Рио де Жанейро, където положението с престъпността е особено тревожно повече от година.

"Министерството на обществената сигурност ще координира и насърчава интегрирането на службите по обществена сигурност на цялата територия на страната" съвместно с щатите и общините, обяви говорителят на президентството Александър Парола.

В Бразилия повечето полицейски служби са подчинени на местните щатски и общински власти.

Новото министерство се оглавява от досегашния министър на отбраната Раул Жунгман, а негов приемник става генерал Жоакин Силва е Луна.

За пръв път военен поема министерството на отбраната в Бразилия, което съществува едва от 1999 г. Преди това имаше министерства на отделните видове войски.

Новото министерство редовно ще заседава с губернаторите и секретарите по сигурността на всеки щат, обясни в петък президентът Темер. "То ще координира разузнавателната дейност, защото не е достатъчно да се пратят въоръжени полицаи на улицата, а трябва да се разбие организираната престъпност", добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят