Сълзотворен газ, бой и арести в парламента на Черна гора

Сълзотворен газ, бой и арести на депутати в парламента на Черна гора. Страстите в Подгорица се разгоряха заради спорен закон за свободата на вероизповеданията. Опозицията твърди, че с него властите ще отнемат имотите на Сръбската православна църква в Черна гора. Затова и в сръбския парламент се стигна до спречквания между депутати.

Спорният закон е инициатива на президента Мило Джуканович и опозиционната просръбска опозиция го обвинява, че целят единствената канонична православна църква в Черна гора - сръбската, да бъде лишена от светините си там, сред които 66 манастира, някои от тях датиращи още от XII век. Причината е изискването да се докаже собственост от преди 1918 година, когато Черна гора влиза в Кралството на сърбите, хърватите и словенците.

Късно снощи, след неуспешен опит на представителите на коалицията Демократичен фронт да провалят парламентарното заседание, се разрази грозна словесна и физическа битка. Всичките 18 депутати от радикалната опозиция бяха арестувани и законът все пак беше приет.

"В Черна гора на XXI век не бива да има такова политическо поведение в парламента. Трябва да има диалог", заяви премиерът Душко Маркович.

Трима от лидерите на Демократичния фронт остават в ареста и днес. Очакват се обаче масови протести.

Коментари

Задължително поле