Сърбия инвестира повече от 1 млрд. евро за закупуване на оръжия и военно оборудване

Снимка: Архив

През настоящата година Сърбия ще инвестира повече от един милиард евро за закупуване на оръжия и военно оборудване, съобщава електронното издание на белградския ежедневник „Политика“, като отбелязва, че сумата е рекордна за региона, ако не се взимат предвид разходите за отбрана на Румъния.

Съответната информация обяви държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич, който през почивните дни присъства на демонстрация на оръжия от малък калибър, използвани от сръбската армия.

Вучич увери, че още в края на октомври или в началото на ноември в небето над Сърбия ще има осем или девет новопридобити „МиГ-29“. Коментирайки обявените инвестиции в армията, сръбският президент подчерта, че те за са начин за засилване на националната отбранителна индустрия. „Когато искаш да бъдеш неутрален, трябва да си достатъчно силен, за да се защитиш от онези, които могат да използват военната си сила като средство за политически натиск", обясни Вучич.

Модернизацията и оборудването на армията са част от продължителен и сложен процес, но той е необходим с цел „всеки, който смята Сърбия за лесна мишена, да разбере, че ще се сблъска с ожесточена съпротива“, поясни Вучич.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа