АПИ: Е-винетки може да се купят от сайта bgtoll.bg, мобилното приложение и терминалите за самотаксуване

Пецата от „Hell’s Kitchen Bulgaria“: Може да не спечелих шоуто, но спечелих сърцата на хората Най-забавният участник се ожени

Борисов инспектира строителните дейности на магистрала „Европа“ (ВИДЕО)

Караянчева: В трите години от мандата си президентът чертае разделителни линии Надявам се, че той ще промени отношението си спрямо влизането на България в ERM 2, заяви председателят на НС

Трилър с изчезналата българка на остров Родос Отишла да изхвърли боклука и да се разходи, оттогава следите й се губят

Китаец почина в Банско, вероятно е получил инфаркт

С пошлост и арогантност доубиват Вапцаров Литературни “пехотинци” правят жалки опити да атакуват таланта на поета

Ръководството на „Лафка“: Спираме оперативната си дейност заради законовите ограничения и въвеждането на държавен монопол Компанията разполага с финансов ресурс за погасяване на задължения си

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Явор Бахаров в разложкия съд

7 000 долара за еротичен круиз в Гърция

Безрадостната участ на националните кумири Горкият дякон Васил Кунчев ни гледа от небесните жилища и цъка с език

Премиерът Борисов: През последните години чувствително расте броят на българите, които се завръщат в родината

Пленум на БСП нищи бройката социалисти

17,5 млн. евро струва най-скъпият автомобил за 2019 г. McLaren F1 LM постигна най-висока цена при наддаване на търгове

Нападнатото в столичен автобус момче спечели сребърен медал на състезание по самбо

Състезание или подмолни интриги в медийното царство Каквото и да кажеш, всеки го тълкува в свой интерес

На хоризонта вече са първите избори за годината. Това определя характера на новия политически сезон. Политическите играчи вече влизат в пряка предизборна битка. Всички знаем какво ни очаква – напрежение, страсти, адреналин. По силата на обстоятелствата за телевизиите това е „златно време“, защото ще разчитат на високи приходи от явните и скритите партийни каси за политическа реклама, интервюта, дебати и всичко останало. Това ги поставя пред изпитанието да запазят своята обективност и безпристрастност. Не знам дали ще се наложи идеята да се съобщават предварителните резултати в самия ден, но бихме очаквали поне някои промени. Например:

– Да се даде свобода на журналистите, водещи дебатите, да излязат от ролята само да измерват времето.

– Да не се стига до смешното положение на партиите да им се дава думата за секунди. Това компрометира самата демократична система.

– Да се оставят хората, които правят информационните емисии, сами да определят реда на новините. При това да не бъде онеправдана опозицията.

– Журналистическата колегия сама да предложи промените. Ако я има, но се съмнявам. Ето защо:

Знаех си, че не трябваше да се намесвам в циганската тема. Всички ме хвалеха за позицията ми до момента, в който направих грешка. Тогава забравиха за циганите, захванаха се с мен. Трудно е да се ориентираш с какви мотиви. Медийната джунгла е царство, изпълнено с подмолни интриги и войни.

Не е коректно да използвам тази рубрика, за да защитавам лични каузи, но както ще разберете, въпросът не е само личен, засегната бе цялата телевизионна колегия, а и цялата история започна от статията ми в тази рубрика, която предизвика интереса на Слави Трифонов и бях поканен в шоуто. Там похвалих Светльо Иванов, че е блестящ млад журналист, независимо от ромския му произход, както бях прочел в един седмичен вестник. И се разрази бурята, която надхвърли рамките на конкретния повод. Какви изводи произтичат от случката?

1. “Жълтата“ преса отдавна не е само жълта. За да издържи на конкуренцията, тя публикува и сериозни политически коментари, и политически клюки, и светски новини, подавани от самите светски герои. Както и така наречените „сериозни“ медии по същите причини публикуват жълти новини и светски клюки. Това обяснява до някъде защо бях подведен от информацията за Светльо.

Така обяснявам на един всекидневник, който в заглавие на цяла страница запита: “Защо Гарелов чете и вярва на жълтите издания“. Чета и техния вестник.

2. Всички много бързо забравиха, че няма нищо срамно, ако някой е от ромски произход и е постигнал успех в живота си.

Да, казаното за Светльо не е истина и още на другия ден, след като той ми позвъни, му предложих да се извиня публично. Той се отказа. Имаме в миналото с него подобен случай, само че с разменени роли. Но на другия ден, след като вестникът, написал най-напред тази лъжа, я повтори като „официализирана“ от моя милост, се вдигна голям шум. От него, от семейството му, от колегите му, от някои агенции. Лична обида, комплекси, отмъщение на засегнати от критиката ми, злоба с каквато и да е мотивация. И още нещо, за което ще стане дума. Обвинението беше все едно срещу младия колега е изречена възможно най-ужасната клевета. Забравиха за циганите, за конституцията, за етиката. Значи нашата „толерантност“, с която толкова се хвалим, е един блъф. Тъжно, но факт.

3. Но има и едно друго тълкуване на реакциите в медийното царство. Никой не се интересуваше от конкретния повод, просто без никакво стеснение се втурнаха при очерталия се публичен скандал да прокарат своите стаени интереси, да нападнат своите противници, да си отмъстят, да обидят, да засегнат, да злепоставят, да компрометират.

Чудех се отначало защо обвиняват и Слави Трифонов за случилото се, което нарекоха „брутална саморазправа”, претендират към него също да се извини и намекват за някакъв конспиративен заговор срещу младия водещ. Като че ли е длъжен да знае какъв е произхода на всички журналисти от БТВ! Сетих се, че вестникът, който обвини Слави, има в последно време сериозен конфликт с „Шоуто…“. И сега намира повод да му го върне. Трудно е на музата да възпее и гнева на колегите на Светльо към екипа на Слави. Там също от дълго време тлее някакъв конфликт с екипа на Венелин Петков, чиито подробности убягват на външните хора. Сега намират повод да „натрият носа“ на Слави и сценаристите му.

Не знам какви са мотивите на всички, които надхвърлиха мярката. Ако знаех какви са „игрите“ им, не можех да пиша свободно, за да не ги засегна. В резултат нямаше да пиша нищо. Но изводът е един – няма журналистическа общност в България, няма общи интереси, няма етика и колегиалност. Никой не търпи критика, защото параноично вижда зад нея заговори.

 

Новият сезон за телевизиите

Освен с политика, новият телевизионен сезон ще бъде наситен с музикални и кулинарни състезания, риалити и сериали. Какво да се промени:

– Да се запазят най-успешните предавания като „Като две капки…“, „България търси талант“ и др.

– Да не се пипа най-успешният тандем Рачков-Зуека, където и да се излъчва.

– Да се показват по електронен път резултатите от гласуването на зрителите, за да не се пораждат съмнения.

– Да не се лансират пробиващи „звездички“ и да не се игнорират представителите на етнически и музикални малцинства.

– Да се ограничи броят на излъчваните турски сериали поне около изборите.

И всичко това – независимо кой коя телевизия ще купува.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Гарелов, златни медали по „толерантност“ никой не раздава.А самия факт, че си сляп за циганската престъпност те прави един вид расист, само че анти-български.

    Все още помня как казваше, че на циганите трябва да им даваме отново и отново и отново, докато се научат да оценяват даденото от нас. И тези, от чиито данъци идват парите, дали са съгласни, дали не са, майната им. Нали?

  2. А бе,ченгел прост,трай си и си гледай пенсийката !

  3. Отвратителна комунистическа логика извира от статията на Гарелов. Изказва се твърдение в едно изречение, последвано от тирада, която е противоположна на твърдението. Гарелов казва „Не е коректно да използвам тази рубрика, за да защитавам лични каузи,…“ Следва просторна защита на личната му „невинност“. И това, след като и умрелите разбраха, че Гарелов се извини за този гаф. Е, писна ми от гареловщини!

  4. Аа, Гарелов, недей очаква телевизиите да се отказват да купуват турски сриали…В момента те са единствените сериозни и заслужаващи всеобщо уважение небългарски ,,институции’’, които кърпят дупките във възпитанието в разграденото, разединено, колапсирало, потънало до гуша в аморалност и безнадеждност българско семейство и общество! Напомнят ви за доброто старо време, когато и вашите семейства бяха сплотени, дружни , имахте уважение към старите си родители и по малките се обръщаха с ,,батко’’ и ,,како’’ към по големите от тях . Пък и най важното – двсичкия тоя ,,възпитателен’’ продукт струва много евтино!

  5. Поясненията за Слави, Светльо и т.н. ми дойдоха множко. Това са си лични неща, разправяйте се поединично. Не всеки има в ръцете си инструмента на медиите, за да се конфронтира с един или друг и да обяснява какво искал да каже и на кого е повярвал. Не четете жълтаците! Дайте мнение за гоненията на журналисти – това са сериозните неща, заслужаващи вниманието на една коментарна рубрика за телевизията.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.